Pingstkyrkans omöjliga uppdrag: Skapa liv på gudstjänsterna utan deltagare

Det senaste året har Pingstkyrkan i Mölndal, liksom andra församlingar, fått ställa om till digitala gudstjänster och aktiviteter. Trots bra teknik och kreativa lösningar är det svårt att ersätta det fysiska mötet.
– Vi hoppas att vi kan öppna upp lite i juni, säger pastorn Johan Mörlid.

ANNONS
|

Det är söndag förmiddag och fem musiker står uppställda längst fram i kyrkan. Det är snart dags för livesändning och Martin Hoverstam ordnar det sista med tekniken. När han gett klartecken kan gudstjänsten börja.

En vanlig söndag, innan pandemin, hade rummet varit fullt av kyrkobesökare – men nu är bara ett fåtal personer på plats. Musikerna, tre tekniker och pastorn Johan Mörlid. Den som vill följa gudstjänsten får göra det hemifrån, via Facebook eller Pingstkyrkans hemsida.

– Jag tycker att det funkar väldigt bra. Man får hitta nya lösningar, men jag tycker ändå att vi har kvar gemenskapen, säger Martin Hoverstam som sköter kamerorna.

ANNONS

Har hittat lösningar

I början, när de första restriktionerna kom, visste kyrkan inte hur de skulle göra. Sakta men säkert har de hittat lösningar för att kunna ordna gudstjänster och aktiviteter.

– Det började enkelt med bara en mobiltelefon som vi filmade med. När det blev jobbigt att hålla i telefonen så köpte vi stativ. Sen har vi byggt på med riktiga kameror och det har blivit bättre och bättre, säger Martin Hoverstam.

LÄS MER:Tyst retreat i Fågelbergskyrkan: ”När jag är i tystnad hör och ser jag mig själv”

Nu filmas gudstjänsterna med flera kameror, bra ljud och ljus. Deltagarna kan skicka in kommentarer på Facebook och önska böneämnen via en hemsida. När det är sång dyker texterna upp på skärmen, så att de som sitter hemma kan sjunga med.

– Hade det här hänt för 50 år sedan hade vi inte kunnat ha gudstjänster tillsammans. Med dagens digitalisering så går det ändå, säger pastorn och föreståndaren Johan Mörlid.

Digital kör

Utöver predikan, bön och lovsånger uppträdde en digital kör under sändningen. De hade fått spela in klipp som sedan sattes ihop till en helhet.

– Vi gjorde ett utskick till personer som är med i musiklivet i kyrkan och några ville vara med. Vi gjorde det i påsk och nu igen i pingst, säger AnnaMaria Bergqvist som är musikpastor.

LÄS MER:Sara stöttar vårdpersonal som krigar mot covid-19: ”Är så imponerad av vad de utför”

Både hon och Johan Mörlid tycker att de har lärt sig mycket under pandemin, och att gudstjänsterna håller en hög kvalitet.

– Vi har nått ut till fler, även till tittare utanför vår egen församling, säger AnnaMaria Bergqvist.

Längtar efter möten

Under året som gått har kyrkan även ordnat digitala fikastunder och möten, och försökt anpassa verksamheten så gott de går. Samtidigt längtar de efter att möta församlingsmedlemmarna igen.

– Vi kunde öppna upp en period i höstas och jag blev väldigt rörd av det. Det var så speciellt att ha människor på plats igen. I Pingstkyrkan handlar så mycket om det som händer här, i rummet, säger Johan Mörlid.

LÄS MER:Digitala gudstjänster gör succé: "Det blir en fortsättning"

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste besked blir det en lättnad i restriktionerna den 1 juni. Då ska det, enligt förslaget, bli möjligt att samlas 50 personer inomhus på markerade sittplatser.

– Om det går kommer vi att öppna upp för det, då blir det ett bokningssystem, säger Johan Mörlid.

Socialt arbete

Han säger att det framför allt är aktiviteterna för äldre, och vissa barn- och ungdomsgrupper, som har påverkats av pandemin. Det sociala arbetet, med bland annat utdelning av matkassar, har däremot fortsatt.

– Det har varit viktigare än någonsin, säger Johan Mörlid.

I sommar kan det bli en del utomhusgudstjänster, och till hösten hoppas kyrkan på en mer normal tillvaro.

– Men även när det öppnar upp ska vi ta med oss kreativiteten, och att det går att göra saker på nya sätt, säger AnnaMaria Bergqvist.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS