Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadsmarknaden i Mölndal.
HSB vill inte ha hårda amorteringskrav. Bild: Rebecka Kvint

Återinförda amorteringskrav slår hårt mot unga i Västsverige

Regeringen måste göra det lättare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

Finansinspektionens har meddelat att de vill att amorteringskraven återinförs efter sommaren. Detta kommer drabba tre av tio västsvenskar och än fler i gruppen unga vuxna (16-29 år), enligt en ny sifo-undersökning.

Stigande bostadspriser, krav på kontantinsats, bankernas orimliga kvar-att-leva-på-kalkyler och krav på amortering. Det är anledningen till att många unga familjer, även med normala inkomster, är portade från att köpa en bostad.

LÄS MER: Det får räcka nu – höj den allmänna pensionen!

Hushållen sparar

Kritiken mot att återinföra amorteringarna är också omfattande från många av landets ledande ekonomer. Förre vice riksbankschefen Lars E O Svensson och Harry Flam och John Hassler, de tidigare ordförandena i Finanspolitiska rådet, anser att vi inte har en stor bolånefinansierad överkonsumtion i Sverige. Hushållen sparar mer än någonsin och återinförda amorteringskrav riskerar att minska hushållens motståndskraft och konsumtionsvilja.

LÄS MER: Lång väntan för att få en lägenhet – kötider på upp mot 12 år

Men är det inte viktigt att vi har en sund amorteringskultur i Sverige? Absolut, men detta kan lösas mellan bankerna och bostadsköparna, eftersom vi har ett personligt ansvar för våra skulder. Ett strängt och generellt amorteringskrav innebär att alldeles för många bostadsbehövande hamnar i kläm.

LÄS MER: Vänsterpartiet: Stoppa den internationella friskolan

Efterlyser åtgärder

Istället för krav behövs åtgärder som underlättar för unga att komma in på bostadsmarknaden, exempelvis ett statligt startlån och stöd till bosparande. HSB har tagit fram lösningen HSB Dela som hjälper unga in på bostadsmarknaden och där vi går in och delar på köpet. Gensvaret på vårt första projekt i Göteborg har varit stort och nu planerar vi för fler projekt. Men vi ensamma kan inte lösa problemen.

Nu är det hög tid för regeringen att underlätta för unga på bostadsmarknaden, en gång för alla.

LÄS MER: Klart för fler bostäder i Pedagogen Park – så ska nya stadsdelen se ut

Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg

Anders Lago, förbundsordförande HSB