Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndals stadsbibliotek.  Bild: Elvira Linderot
Mölndals stadsbibliotek. Bild: Elvira Linderot

Använd gärna Mölndals bibliotek – men inte för att låna böcker

Aina Granath reserverade en bok om långkok – men den kom aldrig.

Över midsommar besökte jag min son som rekommenderade mig att skaffa en så kallad slowcooker för matlagning under lång tid och med låg värme. Jag var tveksam om det var någonting för mig – en ensamstående kvinna på dryga 80 år. Jag fick min slowcooker och ville gärna veta lite mera om den – hur det fungerade, vad jag kunde laga och så vidare.

Jag vände mig alltså till Mölndals bibliotek och ville låna den enda bok i ämnet de hade. Inga problem att låna, fick veta att jag var den enda som väntade. Och nog fick jag vänta! 28 juni gjorde jag min reservation och började vänta på mitt lån. Jag gick in vid upprepade tillfällen och frågade vad som hände och fick besked att den var utlånad men det var bara jag som väntade på den.

LÄS MER: Snart är förseningsavgifterna tillbaka på Mölndals bibliotek

Krångliga förslag

Omkring 15 augusti läste jag att sommarlån upphört och snart skulle jag väl få min efterlängtade bok. Trodde jag, ja! Omkring 7 september gick jag ånyo in för att kontrollera läget. Fick då en massa information av en synnerligen uppfinningsrik bibliotekarie! Boken hade uppenbarligen inte återlämnats och jag hade haft maximal otur eftersom det gått så lång tid. Hans förslag till förklaring – ”det kanske är någon som rest utomlands och inte kommit tillbaka?” Förlåt men hur många reser utomlands på semester i juli medförande en kokbok för långkok? Nästa förslag var att det nog var någon som satt fast i sin sommarstuga och inte vågade komma till stan på grund av coronaläget – jaha och vad gör man åt det? Ingenting!

LÄS MER: Stadsbiblioteket kan börja ha öppet på söndagar – om förslaget går igenom

Jag undrade om man inte kunde låna in boken från något annat bibliotek men se det gick inte. Men han var hjälpsam och kollade upp att boken fanns inne på Älvstrandens bibliotek på Hisingen. Om jag bara tog bussen till Frölunda Torg så kunde jag gå in på biblioteket där och få ett lånekort för Göteborg och vips kunde jag reservera boken på Älvstranden och be någon hämta den där åt mig!

Skrev till kommunen

Jag förklarade att på grund av rådande pandemi så var mitt revir begränsat till det område jag kunde gå till med rollator och Frölunda låg definitivt inte inom räckhåll! Nytt förslag: ”Om du köper dig ett munskydd så kan du ta bussen”.

Och hur skall jag få tag i boken om jag nu lyckas beställa den? Du kan väl be någon, dina barn kanske, att hämta den åt dig? Visst, skall jag be dottern komma ner från Jämtland eller skall det bli en uppgift för sonen, bosatt i Jönköping och med heltidsjobb där, att ta ledigt och hämta en bok åt mamma?

LÄS MER: Nytt bibliotek kan bli verklighet i Lindome

Det hela började kännas alltmer absurt och jag tackade för hjälpen och gick hem och skrev en synpunkt till Mölndals kommun. Där fick jag inom ett dygn besked om att något gått fel med deras reservationssystem och boken skulle krävas in för min räkning. Vid en sista kontakt idag 13 september fick jag besked att boken inte kommit in men att låntagaren skulle få en faktura! Kanske kan jag få en kopia så att jag har något att läsa? Jag valde att annullera min beställning och gå in i bokhandeln och köpa mig en kokbok!

Så vad du gör – undvik att reservera böcker i Mölndal!

Aina Granath

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.