Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det mest effektiva som vi som beslutsfattare kan göra för att minska koldioxidutsläppen är att få fler att välja kollektivtrafik, skriver Vänsterpartiet.  Bild: Henrik Björnsson
Det mest effektiva som vi som beslutsfattare kan göra för att minska koldioxidutsläppen är att få fler att välja kollektivtrafik, skriver Vänsterpartiet. Bild: Henrik Björnsson

De blågröna partierna gör inte tillräckligt för klimatet

Det krävs mer än vackra ord för att nå klimatmålen, skriver företrädare för Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen.

Replik till Johnny Magnusson med flera på insändaren i Mölndalsposten 15 februari om att den blågröna ledningen i Västra Götalandsregionen är så nöjda med sitt klimatarbete.

Vi håller med om målen, men ser brister i viljan att göra det som krävs för att nå målen.

LÄS MER: GU-professorn Deliang Chen är en av världens främsta klimatforskare

Den blågröna ledningen, där även Miljöpartiet ingår, är stolta över sitt klimatarbete och regionråden har valt att uttrycka det i olika medier. Vi i Vänsterpartiet håller med om målsättningar och planer. De är bra och ambitiösa. Klimat 2030 har ett bra mål för omställningen till ett hållbart och klimatsmart samhälle. Klimatläget är akut och det är bråttom att ställa om. Vi måste välja, prioritera och ta rätt beslut i de frågor som kommer att påverka framtida generationer.

Vi når inte målet

Men det krävs mer verkstad än vackra ord för en positiv effekt och möjlighet att nå målen. Den blågröna ledningen brister på punkt efter punkt. Vi har i två år mätt hur vi når målsättningarna om att sänka koldioxidutsläppen i regionen. Inget av åren har vi nått målet och för varje år skjuter vi frågan framåt. Det krävs nu en årlig sänkning med 19 procent av utsläppen för att vara klimatneutrala år 2030. När vi började för två år sen var det årliga betinget 12 procent. Vi har alltså skjutit måluppfyllandet framför oss. Målet är ambitiöst, men det krävs ju politiska idéer för att nå dit.

LÄS MER: Tomma bussar löser inte klimatkrisen

Vi Vänsterpartiet vill bygga ut kollektivtrafiken som Västtrafik ansvarar för. Det mest effektiva som vi som beslutsfattare kan göra för att minska koldioxidutsläppen är att få fler att välja kollektivtrafik, istället för den egna bilen som ofta har fossilt bränsle. Vi vill bygga ut trafiken och frysa biljettpriserna. På sikt vill vi sänka priserna. Det vill inte den blågröna ledningen. De satsar inga extra pengar på trafiken och höjde i januari biljettpriserna med 2,6 procent.

LÄS MER: Beskedet: Nya tågpendeln mellan Göteborg och Borås via Mölndal kan försenas kraftigt

Vi är inte nöjda med den regionala infrastrukturplanen som med nöd och näppe går jämt ut, det vill säga den varken förbättrar eller försämrar läget med koldioxidbudgeten. Vi har en högre ambitionsnivå och vill satsa mer på gång- och cykelvägar och järnvägsspår.

Satsa på järnvägen

För några veckor sen var alla andra partier. Den blågröna ledningen, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna överens om att satsa mer regionala pengar på Trollhättans flygplats. Vi tycker att en satsning på järnväg ger bättre förutsättningar att rädda klimatet.

LÄS MER: Trafikverkets förslag: Här ska spåren genom Mölndal dras

Vi var ensamma om att vilja ge Miljönämnden en högre budgetram 2023, så att de kunnat gå in i fler samarbeten i syfte att utveckla miljösmart teknik.

Bara vi i Vänsterpartiet vill att vårt klimatarbete ska tas på allvar genom att samordna det och visa att vi prioriterar klimatarbetet genom att kalla det ”klimatnödläge” Alla andra partier var emot när frågan behandlades i Miljönämnden. Även Miljöpartiet. Vi gissar att alla partier kommer att vara emot hela vägen till den debatt i regionfullmäktige som vi ser fram emot.

LÄS MER: Dumpstraren Andreas lever på mataffärernas sopor

Så gärna bra klimatmål, och det har vi i Västra Götalandsregionen. Men det ska vara verkstad också.

Carina Örgård (V) regionråd i opposition

Jan Alexandersson (V) regionrådsersättare

Louise Jeppsson (V) regionrådsersättare

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.