Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostäder vid Mölndals bro.  Bild: Elvira Linderot
Bostäder vid Mölndals bro. Bild: Elvira Linderot

Det måste bli lättare för unga i Mölndal att få sin första bostad

Så kan den nya bostadsministern Johan Danielsson (S) hjälpa unga att hitta ett eget hem i Mölndal.

Unga vuxna är utestängda från bostadsmarknaden och mår i många fall psykiskt dåligt av sin boendesituation, visar en ny undersökning. Vår nya bostadsminister bör ta detta på största allvar. Ett viktigt första steg är att se till att ta utredningen om startlån till förstagångsköpare i mål.

LÄS MER: Brixlys planer i Lindome centrum: Höghus och nya butiker

Sverige har bytt bostadsminister sex gånger de senaste sju åren. Johan Danielsson (S) är ny på posten och med endast nio månader kvar till riksdagsvalet är utsikterna att lösa bostadskrisen naturligtvis dåliga. Men på ett viktigt område har han chans att påverka: ungas möjlighet att hitta ett eget hem.

Höga murar för förstagångsköpare

De senaste årens fokus på kreditrestriktioner har fått förödande konsekvenser för unga. Bankernas tuffa amorteringskrav och kvar-att-leva-på-kalkyler sätter upp höga murar även för förstagångsköpare med stabila inkomster.

LÄS MER: Planerna på att bygga ut Eken Center skrotas – kan bli LSS-bostäder i stället

HSB har låtit Demoskop fråga cirka 2 000 svenskar i våra tre storstadsregioner hur de trivs med sitt boende. De mellan 18 och 29 år sticker ut gällande hur boendesituationen påverkar deras livskvalitet. Var fjärde (23 procent) är missnöjd med sitt boende och av dem svarar var tredje (33 procent) att de är mycket missnöjda och mår psykiskt dåligt. Varför de är missnöjda? På den frågan svarar en majoritet att det beror på att de bor kvar hos sina föräldrar.

Problemet finns på många håll

Det är ett nedslående resultat. Och svårigheten för unga att hitta en bostad är långt ifrån ett storstadsproblem. I Boverkets årliga nationella undersökning Bostadsmarknadsenkäten uppger 177 av Sveriges kommuner att de har ett underskott på bostäder för ungdomar. Även i Mölndals kommun är det svårt för unga att hitta en bostad.

LÄS MER: Stora projektet: Vattenkraft kan ge ström till hela Forsåker

I vår landar emellertid en statlig utredning i bostadsministerns knä med åtgärder som kan dyrka upp några av låsen. Utredningen ska bland annat ge förslag på hur ett startlån riktat mot förstagångsköpare bör utformas. Även om effekten av ett startlån till unga skulle vara påtaglig löser det inte bostadskrisen. Men det vore ett första viktigt steg mot en bostadsmarknad där även unga har en chans.

Johan Nyhus, förbundsordförande HSB

David Blücher, vd HSB Mölndal

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.