Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ellevios presschef svarar på kritiken mot de förhållandevis höga elnätspriserna i de södra kommundelarna. Bild: Karl af Geijerstam
Ellevios presschef svarar på kritiken mot de förhållandevis höga elnätspriserna i de södra kommundelarna. Bild: Karl af Geijerstam

Ellevio: Därför är vårt elnät i Lindome och Kållered dyrare än Mölndal energis

Svar till insändaren från A.D. i Lindome (Mölndals-Posten 16 september).

Med anledning av insändare om skillnaderna i elnätsavgift mellan boende i tätorten Mölndal och de boende i kommunens södra delar, tänkte vi passa på att förklara lite om hur det här med elförsörjning och elnät fungerar – och vad det egentligen är som kostar.

Dina totala kostnader för el består av tre delar:

1. Hela 50 procent av dina kostnader är energiskatt, elcertifikat, moms och myndighetsavgifter.

2. Omkring 25 procent är kostnaden för själva elen som du betalar till elhandelsbolaget.

3. Resterande 25 procent är elnätsavgift.

Avgiften som du betalar för att elen tas hem till dig består av en fast avgift, som räknas i kronor varje månad. Hur mycket det är beror på vilken storlek din huvudsäkring har. Du har även en rörlig avgift, den beräknas i öre per kWh. Den beräknas på hur mycket el du använder.

Mölndals nät är kundtätare

Vad det kostar beror också på hur tätt det är mellan kunderna i ett elnätsområde. Lite förenklat skulle man kunna säga att ju kortare ledningar, desto lägre priser. Här skiljer sig elnäten i Mölndal, som ägs av Mölndals Energi, från intilliggande nät, som ägs av Ellevio. Mölndal har ett av Sveriges kundtätaste elnät med ungefär 37 meter elnät per kund, medan Ellevios kunder på Västkusten i genomsnitt har 112 meter elnät per kund. Mer nät ger mer underhåll, material och insatser, vilket kostar en massa pengar. Vi investerar dessutom enormt mycket i att förnya elnäten, och jämförelsevis mer nät är också dyrare att bygga.

Eftersom elnätsmarknaden är en monopolmarknad, där man inte kan byta leverantör hursomhelst, reglerar lagen hur höga avgifter elnätsföretagen får ta ut. Vi varken kan eller vill ta ut oskäliga avgifter av kunderna, och hur vi lever upp till den här regleringen kontrolleras av Energimarknadsinspektionen. Elnätsavgiften ska täcka våra kostnader för underhåll, drift och förnyelse av elnäten.

Tvingas höja elnätspriserna

Just nu är vi dock i en ovanlig och jobbig situation, där vi tvingas höja priserna som en följd av de drastiskt höjda elpriserna. Dyrare priser på el drabbar även oss, eftersom vi måste köpa stora volymer el varje månad för att ersätta el som går förlorat i så kallade nätförluster. För att få täckning för de dramatiskt ökade kostnaderna tvingas vi höja avgifterna för kunderna. Även om prishöjningarna inte är så stora, är det höjningar vill ingen ha. Mitt under pågående prisstegringar på såväl räntor, livsmedel och energi är läget pressat som det är. För att skydda våra kunder från ännu mer prishöjningar, tycker vi att kostnaderna för nätförluster skulle kunna motverkas med insatser från det statliga Svenska Kraftnät. Minskar kostnaderna som läggs på oss, minskar kostnaderna för kunderna.

Tomas Brunzell

chef för nät i Mellansverige, Ellevio

LÄS OCKSÅ: Så lyckades Mölndals stad undvika de höga elpriserna: ”Tack vare strategin”

LÄS OCKSÅ: Lokala företag i Mölndal kämpar med de höga elpriserna: ”Alla lider”

LÄS OCKSÅ: Ellevio höjer sina elnätspriser – blir dyrare för kunder i Kållered, Lindome och Hällesåker

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.