Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Förändringen av särskolan funkar inte – Mölndal struntar i barns rättigheter

Skolförvaltningen och skolnämnden beslutade att omorganisera särskolan i kommunen och göra om fyra enheter till två.

Att fira Barnkonventionsveckan (vilket gjordes 15–21 november) känns som ett hån för oss då Mölndals kommun bestämt ignorerar de lagstadgade rättigheter som alla barn egentligen borde åtnjuta. Skolförvaltningen och skolnämnden beslutade att omorganisera särskolan i kommunen och göra om fyra enheter till två. Där och då krympte våra barns rättigheter till utbildning med anpassad läromiljö som deras grundläggande trygghet.

Inga konkreta planer

Inte ens konventionens fyra grundprinciper kan Mölndal modigt bära ansvar att följa, att: Alla barn har samma rättigheter, barnets bästa alltid ska komma först, varje barn har rätt att överleva och utvecklas och att varje barn har rätt att uttrycka sin åsikt.

LÄS MER: Deras barn mår dåligt i skolan – medan staden letar lokaler

Här visar man tydligt att man struntar i FN:s barnkonvention. Man har inte kunnat visa att man tänkt på barnen när man planerat sin samverkande organisationsmodell. Inga riskanalyser är gjorda för det ansågs inte behövas. Inga säkrade personalrekryteringar eller bemanningsplaner, inga rutinbevarande och kontinuitetssäkrande åtgärder, ingen trygghet i form av konkreta planer framöver utan enbart hafsiga tillfälliga lösningar som man får rådda ihop ”så gott det går”.

LÄS MER: Satsa på särskolan i stället för att skryta om ett nytt gymnasium

En katastrof

För ett barn med autism är detta en total katastrof. Vi märker att våra barns utveckling stannat upp och i vissa fall gått bakåt. Vid de möten då nerdragen bemanning och samverkande organisation klubbades igenom fanns ingen med som förde barnens talan. Man passade på att fatta beslut om det när det inte fanns någon ordinarie rektor på plats, bara för att ha ”ryggen fri” och kunna skylla på att ”beslutet redan var taget” när den nyanställde rektorn trädde in.

LÄS MER: Det här händer med fritidsgården – ska byggas om till särskola

En ”samverkande organisation” passar säkert alla i vårt samhälle utom just precis underbara människor med autism. DE HAR SIN FULLA RÄTT ATT EXISTERA, TA PLATS, UTBILDAS, UTVECKLAS, INTEGRERAS. Vad gör Mölndal? Sopar dem under en matta och låtsas att det regnar. Grattis barnkonventionen, lycka till med att tackla Mölndals stad.

Miriam Vos

LÄS MER: Skolnämnden sa ja till förändringarna i östra Kållered

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.