Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningsbidragen i Mölndal fortsätter att väcka debatt. Bild: NICKLAS ELMRIN
Föreningsbidragen i Mölndal fortsätter att väcka debatt. Bild: NICKLAS ELMRIN

Glenn Grimhage (L): Vi behöver göra en nödvändig höjning av taxorna för idrottshallar

Svar till Niclas Winterquist (Mölndals-Posten 23 maj).

Tack för din åsikt Niclas, och jag beklagar att du inte uppskattade ordförandemötet där vi från nämnden försökte förklara vilka budgetförutsättningar som vi har att följa från kommunfullmäktige.

Precis som Niclas skriver så ökar kostnaderna för allt i samhället inte minst till följd av en allmän prisutveckling, det gäller också för kommunens lokaler och anläggningar. Vi har under mandatperioden kämpat och lyckats hålla tillbaka kostnadsökningarna fram tills nu.

Höjde taxorna för åtta år sen

Senast vi höjde timtaxorna var för åtta år sen, och när vi nu behöver göra en nödvändig höjning, så handlar det om tio kronor per timma på ungdomstaxan för exempelvis Aktivitetens A-hall. För oss så är barn- och ungdomsverksamheten prioriterad och vi har gjort vad vi kunnat för att få till en så bra fördelning som möjligt för att nå en budget i balans. Det innebär att seniorverksamhet och privata kunder får betala högre timpriser.

Mölndals stad subventionerar idrottsanläggningarna med i snitt 80 procent för föreningslivet och för barn och ungdomsverksamhet med upp till 95 procent av den faktiska kostnaden. Utöver dessa lokalsubventioner så finns det också medlemsbidrag och aktivitetsersättning som föreningarna kan söka. Det här är att ta ansvar för att alla ska få tillgång till vårt utbud av olika idrotts- och fritidsaktiviteter.

Vi stöttar föreningslivet

Under pandemin så har staden på Liberalernas initiativ dessutom tagit ett särskilt ansvar för att stötta föreningslivet, bland annat med krisstöd som föreningar kunnat söka medel från, avgiftsfria av- och ombokningar samt aktivitetsersättningar som beräknats på förmånligt vis. Liberalerna har alltid varit en stark kraft för föreningsverksamheten i Mölndal och vi kommer fortsätta med detta då det ligger i vår grundläggande ideologi. Med detta vill jag säga att vi under rådande förutsättningar har tagit ett större ansvar än många andra.

Populister och antagonister kan anmärka på den öppna dialogen och ansvaret för en sund ekonomi för våra invånare som vi driver. Men vi är övertygade om att vi gör det bästa för föreningslivet och folkhälsan.

Avslutningsvis så hoppas jag att vi kan fortsätta ha en dialog. Ett framgångsrikt arbete med en meningsfull fritid och stärkt folkhälsa gör vi bäst tillsammans.

Glenn Grimhage (L)

Ordförande, kultur- och fritidsnämnden

LÄS OCKSÅ: Idrottsföreningarna i Mölndal får ökad hyra och minskat bidrag

LÄS OCKSÅ: Ratsit blir ny sponsor för Lindome Gif – skänker rekordbelopp

LÄS OCKSÅ: Mölndals handbollsförening tvingades höja medlemsavgiften – skarp kritik mot politikerna

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.