Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hemtjänsten: Vi fick inte skydd och stöd när pandemin kom

Mölndals stad hyllar de ansvarigas agerande under pandemin, men vi känner inte igen oss. Det skriver personal från hemtjänsten.

Vi känner inte igen oss...

Vi läser med stor förvåning på stadens intranät att ansvariga sjuksköterskor hyllas och kallas hjältar efter deras insatser under pandemin. Det nämns snabbt och rätt agerande i allt från information, skyddsutrustning och stöttning till övrig personal… Här känner vi inte igen oss alls, gäller det ens vår kommun?

När pandemin slog till var inte någon förberedd på vad som väntade, osäkerheten stor och kunskapen bristfällig. Sjukvården använde full skyddsutrustning, likaså ambulansens personal men för oss inom hemtjänst skulle det räcka med att tvätta händerna.

Vid ett tidigt informationsmöte sades det att det inte var ”någon farlig sjukdom”, tvätta händerna med tvål och vatten eller sprita dig. Om brukaren nyser eller hostar, be dem vända sig bort och SSK delar ut visir efter bedömning.

Anställda ur flera verksamheter ifrågasatte avsaknaden av adekvat skyddsutrustning, smittar det inne på ett sjukhus smittar det i hemmen. När vi fortsatte begära skydd ansågs vi vara okunniga, vi förstod inte vetenskapen och var bara oroliga för egen del. Det krävdes att flera av Kommunals skyddsombud, i olika verksamheter, lade skyddsstopp innan skyddsutrustning tillhandahölls.

Så här i backspegeln vet vi att det inte var vi som var okunniga och det finns många berättelser som inte ryms här. Men de riktiga hjältarna, det är personalen i verksamheterna tillsammans med de skyddsombud som ställde krav.

Personal i Mölndals Stad

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.