Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Matilda Spetz
Bild: Matilda Spetz

Johanna Rantsi (M): Har hushållen råd med den rödgröna skattechocken?

Kostnaderna för barnfamiljer ökar med Socialdemokraternas skattepolitik skriver riksdagsledamoten Johanna Rantsi (M) från Kvarnbyn och hennes partikollega Niklas Wykman.

Den ekonomiska situationen för Mölndals hushåll blir allt mer pressad. Inflationen är allvarligt hög, elpriserna skenar och skatterna har pressats upp för hushållen. Nu kan svenskarnas privatekonomi drabbas av ytterligare omfattande pålagor. Vinner de rödgröna valet riskerar kostnaden för hushållen att bli sällsynt dyr när vänsterpartierna ska förhandla och enas om den ekonomiska politiken – upp mot så mycket som 46 000 kronor i högre skatt om året för en barnfamilj.

Avvecklad kärnkraft – högre elpris

Den växande ekonomiska bördan på människors privatekonomi är till stor del en konsekvens av en skadlig, och högst medveten, socialdemokratisk politik. Sedan år 2014 har över 40 skattehöjningar skett. Som en följd av Socialdemokraternas skattehöjningar, och de högre elpriserna som är ett resultat av framför allt kärnkraftsavvecklingen, har kostnaderna för en barnfamilj ökat med omkring 28 000 kronor per år.

Johanna Rantsi (M). Bild: Emmy Jonsson
Johanna Rantsi (M). Bild: Emmy Jonsson

Risken är att det inte stannar här, om de rödgröna vinner valet. Ska S få ihop finansiering till sina vallöften och enas med V och MP i förhandlingar efter valet kan notan för Mölndals hushåll bli allvarligt dyr. De två senaste mandatperioderna visar på ett i stort obefintligt intresse hos S att minska utgifter för att finansiera nya satsningar. Man bör även komma ihåg att mellan 2014–2018 höjde regeringen skatterna med över 50 miljarder kronor.

Höjda skatter förväntas

S har angett att man behöver nya skatteintäkter för att finansiera försvarsutgifter om 40 miljarder kronor. Därtill behöver Magdalena Andersson hitta finansiering till åtminstone höjd a-kassa och utbyggda bidragssystem, samt hantera utgifter och skattehöjningar som V och MP har på sin önskelista för att kunna fortsätta regera. Magdalena Andersson har bland annat sagt att hon inte har några röda linjer kring skatterna och utesluter inte en återinförd fastighetsskatt.

Om vi antar att de rödgröna behöver säkra skatteintäkter om enbart 50 miljarder kronor och ser till vilka skattehöjningarna som partierna i olika former angett som prioriterade eller öppnat upp för kan prislappen uppgå till omkring 46 000 kronor i höjd skatt per år för en vanlig barnfamilj. Det kan då troligtvis handla om att ränteavdragen halveras, bolåneskatten höjs, bränsleskatten höjs, skatten på arbete höjs, RUT-avdraget halveras och fastighetsskatten återinförs baserat på vänsterpartiernas inriktning i skattepolitiken.

”Måste finnas en gräns”

Moderaterna och övriga partier som vill se ett maktskifte i Sverige har enats om ett skattehöjarstopp för Sverige. Röstar man för regeringsskifte kan man vara trygg med att skattebördan för hushållen inte ökar. Nu behöver skattepolitiken läggas om. Det måste finnas en gräns för Socialdemokraternas försök att gröpa större hål i människors plånböcker. Den gränsen är nådd nu.

Johanna Rantsi (M)

Riksdagskandidat från Kvarnbyn

Niklas Wykman (M)

Riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson

LÄS OCKSÅ: Utspelet från S: Borgerliga partier slirar på sanningen

LÄS OCKSÅ: Liberalerna Mölndal: Sänk skatten och stärk välfärden

LÄS OCKSÅ: Det går visst att erbjuda mer än 15 timmars förskola – om politikerna satsar på det

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.