Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

65-plussare får inte resa gratis i Mölndal. Arkivbild. Bild: Stefan Bjarnefors
65-plussare får inte resa gratis i Mölndal. Arkivbild. Bild: Stefan Bjarnefors

Kommunen gjorde ett rekordresultat – men när får vi våra seniorkort?

65-plussare får fortfarande inte resa gratis i kollektivtrafiken. Snart är det val och då kommer politikerna att granskas noga.

Nu har vi tröttnat på denna långbänk som gäller beslutandet av seniorkort i Mölndal! Toppcheferna får pensionsinbetalning på 30 procent av deras löner, som är mellan 75 000 och 105 000 kronor i månaden, INGEN annan närliggande kommun har denna extra bonus.

LÄS MER: Det var Moderaterna som tog bort seniorkorten i Mölndal

Och kom inte dragandes med att beslutet gällde långt före er tid, då ni haft ett antal år att lägga allt tillrätta.

Sedan 2020 får boende 65–74 år betala för att resa kollektivt. ”Vi gör bedömningen att det inte är lika många i den åldern som har behovet”, säger kommunstyrelsens ordförande i Mölndal, Kristian Vramsten.

LÄS MER: Nya seniorkort kan bli verklighet först nästa år

Däremot får 75+-resenärer åka gratis dygnet runt. Vi skulle vilja se Gunvor, 84 eller Stig, 92 resa efter midnatt …

Kungsbacka kommun har fria resor inom kommunen för 65+ dygnet runt, Härryda likaså, Partille erbjuder sina 65+-resenärer fria resor i Zon A under lågtrafik samt helger, likaså Göteborg. Vad har Mölndal?

Jo, vi har sedan zonindelningen startade försämrade villkor. Från tidigare resor till Göteborg tur och retur under 180 minuter till enkelresa under 90 minuter, vilket vi knappast hinner göra ärenden på.

LÄS MER: Seniorkort för 65-åringar ska inte behöva dröja till 2022

15,6 procent av befolkningen i Mölndal är över 65 år, alltså strax under 11 000 personer. Dessa personer fick före 2019 ett brev innehållandes ett seniorkort, ett kort som inte alla använde.

Men hallå! Detta onödiga utskick med seniorkort ledde till utgifter för dels portot (idag 12 kr), dels för utgivning av kort som många inte var intresserade av. Kanske skulle ni i stället på er egen hemsida låta alla ANSÖKA om kort och betala en depositionsavgift? Inte några 500 kronor som erbjudits som förslag.

LÄS MER: Är seniorkorten bara valfläsk inför 2022?

Till slut vill jag påminna att Mölndals kommun gjorde ett rekordresultat för 2020 med 390 miljoner plus. Det ska bli roligt att se vad dessa pengar kommer att användas till. Kom ihåg att det är val nästa år och många av oss kommer att lusläsa era vallöften. Ser med förväntan på svar från höga beslutsfattare i Mölndal och uppmanar alla att skicka in era synpunkter, jag vet att jag inte är ensam.

Kim Weddmark

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.