Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glenn Grimhage (L) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.  Bild: Emmy Jonsson
Glenn Grimhage (L) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Bild: Emmy Jonsson

Liberalerna: Vi värnar om föreningslivet i Mölndal

Socialdemokraterna har inte visat att de vill satsa mer på kultur- och fritidsområdet. De stod bakom effektiviseringarna.

Replik till Pernilla Övermark (Mölndals-Posten 5 maj), om att Socialdemokraterna inte står bakom sänkta föreningsbidrag.

Med Socialdemokraternas budgetförslag höjer de skatten tjugotals miljoner kronor men satsar inte på kultur- och fritidsverksamheten i någon större utsträckning, utan står med sitt förslag till budget bakom de effektiviseringar som beslutats. Budgeten för 2022 beslutades den 17 november i fjol i kommunfullmäktige efter en process som föregåtts av ett arbete med budgetberedningen.

Pernilla Övermark är kommunalråd för Socialdemokraterna och sitter med i budgetberedningen och har god insyn i det arbete som pågår under flera månader. Det finns därmed en stor möjlighet att visa på hur de vill prioritera i resursfördelningen i det egna budgetförslaget, och vad som skiljer sig från budgetberedningens förslag som man lägger fram till kommunfullmäktige.

När man läser Socialdemokraternas budgetförslag så kan det konstateras att inom kultur- och fritidsområdet gör de inga andra prioriteringar för en budget i balans än vad budgetberedningen har gjort.

Kan inte dela ut extra bidrag

Har då föreningsbidragen sänkts? Efter en digitalisering för några år sedan då aktivitetskort på nätet infördes, så fick staden en mer korrekt statistik på antalet aktiva medlemmar (7–20 år) i alla idrottsföreningar i Mölndal. Detta ledde till att pengar blev över i slutet av året, pengar som kultur och fritidsnämnden har valt att dela ut som ett extra bidrag till föreningslivet.

Med de budgetförutsättningar som nu gäller efter beslut från kommunfullmäktige så har nämnden inte kvar något utrymme att dela ut några extra bidrag utöver de ordinarie bidragen till föreningarna. Några medlemsbidrag eller aktivitetsbidrag har alltså inte sänkts.

Liberalerna värnar föreningslivet

Liberalerna tar stort ansvar och värnar föreningslivet. Den grönblå majoriteten införde efter initiativ från Liberalerna bland annat det särskilda krisstödet på tre miljoner som man kunnat söka medel från, för att klara de ekonomiska konsekvenserna som också följde med pandemin.

Vi ska vara stolta över våra föreningar i Mölndal. De gör en oerhörd viktig samhällsinsats med ett stort ideellt engagemang allt från ledare till alla medlemmar, skapar gemenskap, trygghet, stärker folkhälsan samt bidrar till en meningsfull fritid och ett socialt sammanhang, inte minst för alla barn och unga.

Glenn Grimhage (L), o rdförande i kultur- och fritidsnämnden i Mölndal

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.