Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mölndalas hot om vräkning går emot Mölndals stads uppdrag

Mölndala fastighets AB vill vräka Föreningsarkivet. Mölndals stad bör gripa in och förklara för stadens eget bolag vad som gäller, skriver Lars Gahrn.

Mölndala, stadens fastighetsbolag för Forsåkersområdet, slutar inte med att göra oss bestörta. Företaget är visserligen ett fristående bolag, men som kommunalt bolag är det en del av ett större sammanhang. Det minsta man kan begära är, att Mölndala tar hänsyn till uppdragsgivarens önskemål och målsättningar. I stället vill man vräka Föreningsarkivet.

Här nere på Forsåkersområdet förvaltar Föreningsarkivet två arkiv för verksamheter eller områden, som Mölndals stad har tagit över, dels Mölndals Kvarnbys arkiv rörande vattenrätten för Mölndalsfallen, dels pappersbruket Papyrus företagsarkiv.

Mölndals stad har tagit över vattenrätten och behöver Kvarnbyns arkiv, som innehåller beslut och vattendomar rörande vattenrätten samt ovärderlig historia rörande Kvarnbyns utveckling genom åren. Staden har även tagit över Papyrusområdet, som nu kallas Forsåkersområdet och är en del av Kvarnbyn. Papyrus arkiv innehåller många upplysningar av stort värde för den, som förvaltar området, nu och i framtiden.

Nu vill Mölndala vräka Föreningsarkivet och skaffa undan dessa arkiv utan att ta något ansvar för dem, trots att dessa arkiv innehåller historia och gällande beslut för de områden, som Mölndals stad äger och Mölndala förvaltar. Mölndala vill med andra ord vräka sin egen historia. Föreningsarkivet har stadens uppdrag att ta hand om dessa och några andra företagsarkiv. Det är en utmärkt lösning. Föreningsarkivet har kunniga och omdömesgilla medarbetare. Dessutom är detta en billig lösning för staden.

Varför vill Mölndala vräka? Man uppger som skäl, att man att man skall bygga inom området. Om byggarbetare kan vistas inom området, hindrar ingenting, att också en arkivarbetare då och då får tillträde dit. Många människor bor ju som bekant på eller vid en byggarbetsplats medan deras eller grannarnas hus byggs om eller rustas upp.

I Mölndalas egen målsättning ingår, att området skall hysa ett arkivcentrum. Mölndala följer alltså inte vare sig sin uppdragsgivares eller ens sina egna målsättningar. Mölndals stad bör gripa in och förklara vad som gäller.

Lars Gahrn

LÄS MER: Budgeten skenar för nya ån i Forsåker – 100 miljoner saknas

LÄS MER: Nu börjar rivningen av Rosendalskasernen: ”Klart i september”

LÄS MER: Öppet brev till politikerna: Rädda Kvarnbyn från rivningar

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.