Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndals innerstad, bostäder på Broslättsgatan, bostäder, Mölndals bro, Riksbyggen
Insändarskribenten är rädd att bara rika personer kommer ha råd att bo inne i centrum, och att klyftan mellan fattiga och rika kommer öka. Bild: Elvira Linderot

Tack för att du läser Mölndals-Posten

Nej till marknadshyror – alla kommer inte ha råd med en bostad

Om reformen införs kommer inte alla att ha råd med en bostad. Dessutom kommer segregationen att öka, skriver insändarskribenten.

Bostadsbristen är enorm, och det gäller särskilt hyresrätter. Det vet alla som försökt skaffa sig en lägenhet till rimlig hyra; kötiderna på boplats är oändliga. Samtidigt ökar klyftorna mellan fattiga och rika i Sverige – snabbare än i något annat OECD-land, faktiskt. De flesta är också överens om att boendesegregationen (mellan fattiga och rika, mellan infödda svenskar och nyanlända) är ett stort bekymmer.

Och ändå står regeringen i begrepp att genomföra något som skulle spä på alla dessa problem, nämligen marknadshyror.

LÄS MER: Innerstaden fortsätter växa– hundratals lägenheter på gång

I ett läge där det råder brist på hyresrätter samtidigt som mark- och byggkostnaderna har ökat är det givet att detta ger mycket kännbara hyreshöjningar. Varför skulle annars fastighetsägarna vara så pigga på reformen?

LÄS MER: Lång väntan för att få en lägenhet – kötider på upp mot 12 år

Naturligtvis leder marknadshyror också till att skillnaden i hyra mellan lägenheter i centrum och lägenheter i periferin ökar. För att säga det rakt ut: alla som inte har råd ska bo i förorterna, där trångboddheten dessutom kommer att öka. Våra stadskärnor blir istället rikemansreservat – eller helt tomma på bostäder. Vill vi detta?

LÄS MER: Mammorna Lisa och Malin flyttade ihop: ”Mycket lättare att leva med kvinnor”

Marknadshyror leder också till att alla inte kommer att ha råd att hitta sig ett boende. De kommer att behöva socialbostäder eller kraftigt höjda bostadsbidrag. Marknadshyror kräver alltså kompletterande lösningar, som vi betalar gemensamt – tro inget annat.

LÄS MER: Så blir nya Kållered – nu drar jättebygget igång: ”Det ska bli mer levande”

Sedan 1947 har svensk bostadspolitik haft som mål ”en bostad för alla”. Vill vi byta det mot ”bostad för vissa”? Annars är det dags att protestera nu! Resultaten av regeringens utredning om ”fri hyressättning vid nyproduktion” presenteras senast den 31 maj, så det brinner i knutarna.

Nej till marknadshyror!

H