Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten är kritisk till regionens prioriteringsordning.  Bild: Andreas Olsson
Insändarskribenten är kritisk till regionens prioriteringsordning. Bild: Andreas Olsson

Tack för att du läser Mölndals-Posten

Nu får vi i riskgrupp vänta ännu längre: Det är bedrövligt

Jag fullständigt kokar av ilska över Västra Götalandsregionens beslut att inte prioritera oss under 60 år i riskgrupp vid covid-vaccinering, och därmed frångå Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ända sedan pandemins början fick jag reda på att jag befann mig i en riskgrupp enligt FHM (Folkhälsomyndigheten). Under en stor del av pandemin har jag satt mig, och tidvis även delar av min familj, helt i karantän på grund av detta. Vi har sedan mars förra året hållit oss undan, undvikit affärer, låtit bli att umgås med folk, inte ätit på restaurang, varit rädd varje gång jobbet inneburit fysiska kontakter, och ständigt levt med en rädsla för att bli smittade och en oro för vilka konsekvenser det skulle medföra.

Nu kommer äntligen solen, våren och vaccinet! Trodde vi. Men tydligen inte för oss i riskgrupp under 60 år. Vaccinet som bara var några veckor bort har plötsligt skjutits framåt till sommaren, i bästa fall.

LÄS MER: Riskgrupper nekas förtur till vaccination i Västra Götaland

Att VGR (Västra Götalandsregionen) nu struntar i FHM:s rekommendationer när det gäller vaccinordningen är bedrövligt. Och allt detta bara för att man inte lyckats lösa logistiken! Något som man haft gott om tid att lösa, och något som andra regioner (till exempel Stockholm) lyckats med.

LÄS MER: Efter stängningen av daglig verksamhet – nu är Jonas tillbaka på jobbet

Så varför inte säga som det är? VGR struntar i att prioritera riskgrupperna under 60 år för att de inte lyckas lösa logistiken. Därmed går de emot FHM:s rekommendationer och skapar för oss ännu mer ångestfylld väntan och i värsta fall svår sjukdom eller död.

LÄS MER: Så ser coronaläget ut i Mölndal

Min riskgrupp har plötsligt ingen som helst betydelse längre, som person under 49 år kommer jag att få vaccinet i den allra sista gruppen.

På bristningsgränsen

Så ser vaccinationsplanen ut

Enligt Västra Götalandsregionens senaste vaccinationsplan (uppdaterad 23/4) är det enbart vissa riskgrupper som kommer kallas till vaccination i fas tre.

Det gäller till exempel personer som får vissa behandlingar med cytostatika, samt personer som går på täta sjukhuskontroller. De kommer kallas av sjukhusen från vecka 18.

Övriga personer i riskgrupp kommer själva få boka tid för vaccination på sin vårdcentral. Då kommer vaccineringen ske i åldersordning.