Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostäder vid Mölndals bro. Bild: Elvira Linderot
Bostäder vid Mölndals bro. Bild: Elvira Linderot

På min promenad insåg jag plötsligt – Mölndal är som Östberlin

När jag strövar genom Mölndal inser jag att jag sett arkitekturen och stilen någon annanstans.

För några dagar sedan gjorde jag en promenadtur i de centrala delarna i Mölndal. På bara några få år har vår stad genomgått en veritabel metamorfos.

Bredvid Kråkebacken reser sig stora bostadskomplex, vid Mölndalsbro står höga byggnader nästan i givakt och väster om bron över E6 byggs det fortfarande högt och tätt.

LÄS MER: Bolag vill bygga nytt vid Frölundagatan – anrikt café kan rivas

Och där hästar tidigare rofyllt betade i de gröna hagarna jämte Åby travbana står numera ett myller av bostadskuber uppsmällda.

När jag i maklig takt strövade igenom dessa områden slog det mig plötsligt att jag sett något liknade tidigare, att det Nya Mölndal har något fräscht och kontinentalt över sig.

Och, heureka! Plötsligt slog det mig var jag sett denna byggstil tidigare: i DDR:s huvudstad Östberlin! Där fanns förlagan med likartade rektangulära och fyrkantiga byggnader av idel stål och betong. Det är roligt att vår stad har denna internationella prägel och färgglad är den dessutom, det finns nya stora hus i alla tänkbara färger, till och med de med rostliknande exteriör berikar nu vår stadsbild.

LÄS MER: Vi är många som är oroliga över Mölndalas planer i Forsåker

Så låt oss glädjas och kanske även yvas en smula över att vår gamla, något sömniga, stad ömsat skinn och övergivit allt gammalt historiskt bråte som tidigare präglade staden.

Det är härligt att Mölndal står väl rustat inför framtiden, ja – kanske är Mölndal framtiden!?

Lars Söderlund