Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Systembolaget i Mölndal galleria. Bild: Fredrik Hofflander
Systembolaget i Mölndal galleria. Bild: Fredrik Hofflander

Plötsligt gick det bara att betala kontant på Systembolaget i Mölndal galleria

Kortbetalningen ur funktion – hur beter man sig då egentligen? Och var ligger närmaste bankomat? Det blev en omvälvande morgon i Mölndal galleria.

En dag då många ärenden skulle hinnas med hängde jag på låset till Systembolaget i gallerian. Flera medkunder stod utanför och väntade, några propra, andra lite mer slitna. Så slogs dörrarna upp och effektivt gick jag rakt till hyllan där mitt favoritvin stod.

Jag var först i kassan och halade upp mitt kreditkort för att betala. Köpet avböjs stod det försmädligt och jag tänkte att jag kanske hade överskridit min kreditgräns på det guldiga kortet. Upp med det vanliga bankkortet i stället. Köpet avböjs kom upp på displayen igen och jag begrep inte varför, jag hade ju nyss fått lön.

Fel på systemet – it-systemet alltså

Då hojtade någon i kassan bredvid: ”Det är nog systemet det är fel på, ja it-systemet alltså”, och det var ju en väsentlig kommentar. Tänk om det hade varit själva Systembolaget det varit fel på.

”Ropa på Maria”, sa en anställd. Och snart kom en kvinna in som tydligen var den mest kompetenta när det gällde kassorna. Hon knappade på kassans skärm och konstaterade att kassorna var on-line men ändå inte fungerade.

”Det går bra att betala kontant i kassa 1”, ropade en i personalen och några av de lite slitna med fyra öl i rullatorkorgen hastade dit.

Ett lite irriterat mummel utbröt och den kompetenta sa med myndig röst: ”Det är något fel här, jag ringer it-avdelningen. Till dess är det bara att vänta.” En dam med flera champagneflaskor i korgen tittade irriterat på klockan. Hade hon en champagnelunch planerad som skulle bli försenad? En mer gladlynt man frågade om drickat var gratis nu, men fick ett nekande svar: ”Tyvärr …”.

Flera började titta efter kontanter i plånboken men Champagnekvinnan försökte inte ens. Det är väl inte så många som bär på flera tusen kronor i plånboken numera.

En handlingskraftig kund sa: ”Jag går till bankomaten och tar ut kontanter!”

Inte använt bankomat på flera år

Vilken strålande idé, vi var flera som ville följa hennes exempel. Men var fanns bankomaten? Jag hade inte använt den på flera år.

”Gå ut genom snurrerunt-karusellen och sen ligger den där Hemköp låg förut”, sa den vänliga kassörskan. En vägbeskrivning som visade att hon kände Mölndal sedan många år.

Två tjugoåriga ynglingar såg helt vilsna ut. ”Bankomat? Kontanter? Tar ni inte swish?”

Själv ställde jag mig i bankomatkön – en skön nostalgi. Tillbaka vid Systembolagets ingång stod en vänlig man som hade det tunga myndighetsuppdraget att meddela att: ”Det går endast att betala med kontanter idag”. Flera kunder tittade på honom med uppspärrade ögon och en sa: ”Har vi blivit hackade av ryssen!”

Lena Hellsten

LÄS OCKSÅ: Det behövs draperier vid duscharna i Pedagogen – vi vill inte visa oss utan kläder

LÄS OCKSÅ: Ellevio: Därför är vårt elnät i Lindome och Kållered dyrare än Mölndal energis

LÄS OCKSÅ: Nu har julen kommit till Mölndal

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.