Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vattenkraftverket i Forsåker skulle ha rustats upp, men nu verkar det som att byggnaden måste rivas i stället.  Bild: Elvira Linderot
Vattenkraftverket i Forsåker skulle ha rustats upp, men nu verkar det som att byggnaden måste rivas i stället. Bild: Elvira Linderot

Rivningarna i Forsåker är förödande för Mölndal

Nu tycks Mölndala ha kommit in i andra andningen vad gäller rivningar. Hus som man högtidligt och offentligt har förklarat att man skulle spara och upprusta vill man i stället riva.

"I Mölndal är de inte kloka. Där river de allt." Så låter det numera i byggnadsvårdskretsar. Mölndal hade gott rykte tack vare Mölndals Kvarnby och Gunnebo, men när fastighetsbolaget Mölndala satte igång att riva inom Forsåkersområdet, började folk undra hur det är fatt ute i Mölndal. Adam Cwejman har redan skrivit två krönikor i Göteborgs-Posten om Mölndalas rivningar. Dan Korn har likaså uppmärksammat rivningsplanerna i Mölnlycke och Mölndal. Inom byggnadsvårdsföreningen Fasad är man förfärad. Rivningarna är helt enkelt förödande för Mölndals anseende.

Ska antagligen rivas

Nu tycks Mölndala ha kommit in i andra andningen vad gäller rivningar. Hus som man högtidligt och offentligt har förklarat att man skulle spara och upprusta vill man i stället riva. I Mölndals-Posten den 2 juni meddelas, att vattenkraftverket inom Forsåkerområdet antagligen kommer att rivas. Anledningen skulle vara dåliga grundförhållanden. Må så vara, att grundförhållanden kunde ha varit bättre, men huset har dock stått på sin plats i många år, och i vår tid finns många bra metoder för grundförstärkning. Skälet för rivning är mycket dåligt.

Lars Gahrn. Bild: Fredrik Hofflander
Lars Gahrn. Bild: Fredrik Hofflander

En stadsdel utan historia

Det är tyvärr så att Mölndala bara ser svårigheter med gamla byggnader, inte möjligheterna. Denna ensidighet i inställningen leder till slutsatsen att detta fastighetsbolag behöver förnyas med kompetenta politiker och tjänstemän, som ser värdet i gamla byggnader, och som är flexibla och kreativa. Tar man bort de historiska byggnaderna blir Forsåker en ny stadsdel, som liknar Angered och Bergsjön. Dessa helt nya stadsdelar mottogs på sin tid med stor förväntan, men vi vet hur det gick. En stadsdel utan historia är en stadsdel utan attraktionskraft. Gör inte om göteborgarnas misstag!

Lars Gahrn, historiker

LÄS OCKSÅ: Nu börjar rivningen av Rosendalskasernen: ”Klart i september”

LÄS OCKSÅ: Öppet brev till politikerna: Rädda Kvarnbyn från rivningar

LÄS OCKSÅ: I Forsåker kommer gammalt och nytt att mötas

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.