Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

S-topparnas svar: M fokuserar inte på den egna politiken

Vi tycker att det är sorgligt att Moderaterna inte kan fokusera på den egna politiken, utan istället sprider påhitt om vad vi socialdemokrater driver för politik, skriver tre ledande socialdemokrater från Mölndal.

I en insändare nyligen varnar Johanna Rantsi och Niklas Wykman (båda M) för en kommande ”röd-grön skattechock” efter valet. Det är allvarligt att Moderaterna hittar på höjda skatter för att avskräcka invånare från att rösta på Socialdemokraterna. Möjligtvis är det valrörelsedesperation som de drabbats av.

Sådana debattartiklar brukar komma från högern strax före ett val och är fyllda av diverse fantasifulla spekulationer om eventuella skatter som kan tänkas höjas för att partierna ska komma överens.

”Sprider påhitt”

I deras insändare påstår de att en mängd skatter höjts under mandatperioden. Men faktum är att på totalen betalar svensken ungefär samma skatt nu som för fyra år sedan. Vi tycker att det är sorgligt att Moderaterna inte kan fokusera på den egna politiken, utan istället sprider påhitt om vad vi socialdemokrater driver för politik.

Artikelförfattarna vill också lura i läsare att regeringen ligger bakom de höga elpriserna. Vi tror alla kan se att elpriserna stigit i hela Europa. Sverige har förhållandevis låga priser. Den jämförelsen hjälper dock inte alla de invånare som oroar sig för om de klarar uppvärmningen i vinter, särskilt här i södra Sverige. Därför har den socialdemokratiska regeringen tagit fram ett högkostnadsskydd för elpriset som kommer att ge kunderna tillbaka 60 miljarder (varav 30 miljarder direkt till hushållen). Det är tre gånger så mycket som vinterns elpriskompensation och dubbelt så mycket som Moderaterna föreslår.

Ropar på vargen

Sedan varnar de än en gång för en tänkbar fastighetsskatt. Socialdemokraterna har kongressbeslut från flera kongresser i rad om att inte införa en fastighetsskatt. Magdalena Andersson har också varit tydlig med det. M varnade både i valen 2014 och 2018 för att vi socialdemokrater skulle införa en fastighetsskatt, och uppenbarligen har ingen fastighetsskatt införts. Hur många gånger kan man ropa på vargen?

Slutligen undrar de hur vi ska finansiera de ökade resurserna till försvaret. Vi kommer i riksdagen att söka breda samarbeten för en stabil och hållbar finansiering, men vi har också ingången att de allra rikaste i samhället borde bidra till en sådan historisk satsning.

Mölndal kan bättre

Moderaterna, å andra sidan, har redan lämnat beskedet att försvaret ska finansieras genom en sänkt A-kassa och försämrad sjukförsäkring. Detta samtidigt som Sverige står inför en kommande lågkonjunktur. Vi socialdemokrater gör tvärtom och går till val på permanenta förstärkningar av arbetslöshetsförsäkringen. Försvaret ska öka tryggheten för det svenska folket – inte minska den!

Det är inte långt till vallokalerna stänger. Magdalena Andersson behöver bli omvald till Sveriges statsminister för att leda vårt land framåt och vi har tydligt stakat ut tre prioriteringar: bryta segregationen och knäcka gängen, ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och snabba på klimatomställning samtidigt som vi skapar fler gröna jobb. Samma prioriteringar går vi socialdemokrater också till val på i Mölndal.

I fyra år har vi haft moderatstyre i kommunen och i åtta år moderatstyre i regionen (där M dessutom direkt efter valen höjde skatten i både kommunen och regionen). Det får vara nog nu. Sverige och Mölndal kan bättre!

Aylin Fazelian (S)

Riksdagskandidat, Mölndal. Plats 2 riksdagslistan.

Stefan Gustafsson (S)

Kommunstyrelsens vice ordförande, Mölndal. Plats 1 kommunfullmäktige-listan.

Elpida Georgitsi (S)

Riksdagskandidat, Mölndal. Plats 6 riksdagslistan.

LÄS OCKSÅ: Partierna borde prata om sin egen politik, inte andras

LÄS OCKSÅ: Johanna Rantsi (M): Det är min uppgift att peka på alternativet till Moderaterna

LÄS OCKSÅ: Utspelet från S: Borgerliga partier slirar på sanningen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.