Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndals allmännyttiga bostadsbolag borde inte dela ut sina vinster till ägarna, anser två SD-politiker. Bild: Elvira Linderot
Mölndals allmännyttiga bostadsbolag borde inte dela ut sina vinster till ägarna, anser två SD-politiker. Bild: Elvira Linderot

SD: De som bor i allmännyttans bostäder ska inte behöva betala en extra kommunalskatt

Stoppa vinstutdelningen från de kommunala bostadsbolagen. Utdelningarna är att betrakta som en extra kommunalskatt för hyresgästerna.

Det har under senare tid varit en diskussion i Mölndals-Posten angående renoveringar av Förbos bostäder i Lindome och senast Mölndalsbostäders hyreshöjningar. I kommentarsfältet återkommer formuleringar liknande denna:

”En förhoppning är att de olika partierna i Mölndal tar sig en riktig funderare.”

Det har vi i Sverigedemokraterna gjort. Vi har också tagit upp frågan när det varit aktuellt i kommunfullmäktige, debatterat den, lagt yrkanden, begärt votering – och blivit nedröstade. Allt denna sänds direkt (och i efterhand) på kommunens hemsida.

Fler artiklar skulle gynna SD

Vi kan notera att den lokaljournalistiska bevakningen kring detta har varit obefintligt. Varför kan man undra, då det är en fråga som engagerar många Mölndalsbor. En möjlig förklaring är att det endast är Sverigedemokraterna (SD) som motsatt sig vinstutdelning från Mölndalsbostäder och Förbo. Möjligen skulle då artiklar kring vad som faktiskt händer i politiken gynna SD, vilket uppenbarligen är tillräckligt för att nyhetsbevakningen i dessa frågor helt uteblir.

Vi har varje gång kravet på vinstutdelning från Mölndalsbostäder och Förbo varit uppe i KF motsatt oss detta. Vi menar att dessa pengar skall stanna kvar i bolaget och komma hyresgästerna till godo. Det är trots allt dessa som med sina hyresinbetalningar har genererat bolagens vinster.

Extra skatt

För hyresgästerna i Mölndalsbostäder blir detta en ”extra kommunalskatt” som man betalar på sin hyra. Notera att inget av de andra större fastighetsbolagen i Mölndal (Stena, Skandia, Victoria Park med flera) delar ut någon vinst till sina ägare. Privata hyresvärdar månar alltså mer om sina hyresgäster än allmännyttan. Detta tycker vi är helt orimligt.

Vi vill också avsätta en del av det billigare beståndet som studentlägenheter, likaså för de särskilt behövande, till exempel änkor med låg pension, personer med funktionshinder med mera. De som vill köpa loss sin bostad och gemensamt med sina grannar bilda en bostadsrättsförening skall kunna göra så. Då äger man själv kontrollen över renoveringar, underhåll och därmed hyran. Renoveringar blir också billigare då de boende kan få rot-avdrag.

Vill köpa loss Förbos hus

Utöver detta vill vi även köpa loss Förbos fastighetsbestånd i Mölndal för att förhindra ”överraskningsrenoveringar” som den i Dotegården. Pengastinna liberaler i Kungälv och ointresserade socialdemokrater i Lerum skall inte kontrollera byggprojekt i Mölndal utan lokala representanter skall kunna hållas ansvariga och bytas ut av väljarna!

Detta är vad som gör SD till de boende i allmännyttans bästa vän.

Fredrik Mellbin

Gruppledare Sverigedemokraterna Mölndal

Hans Wessberg

Vice gruppledare Sverigedemokraterna Mölndal

LÄS OCKSÅ: Mölndalsbostäders nya hyresförslag – boende missnöjda

LÄS OCKSÅ: Ilska mot Förbo efter bostadsmöte i Lindome

LÄS OCKSÅ: Jóhanna i Balltorp tvingades städa nedspydd hiss – Förbo nekade städhjälp

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.