Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sänk elskatten i stället för att dela ut bidrag, skriver bland andra Glenn Grimhage, ordförande för Liberalerna Mölndal.  Bild: Karl af Geijerstam
Sänk elskatten i stället för att dela ut bidrag, skriver bland andra Glenn Grimhage, ordförande för Liberalerna Mölndal. Bild: Karl af Geijerstam

Socialdemokraternas elbidrag är ett lotteri

Socialdemokraternas lösning är att rikta ett bidrag, men det når bara en tredjedel av Sveriges hushåll. Sänk elskatten i stället, skriver företrädare för Liberalerna.

De senaste månaderna har de skenande elpriserna gjort att det inte är ovanligt att elräkningen tredubblats och ökat med tusentals kronor från en månad till en annan. Människor tvingas ta banklån för att betala elräkningen. Det är helt orimligt! Socialdemokraternas lösning är att rikta ett bidrag, men det når bara en tredjedel av Sveriges hushåll. Tre miljoner hushåll får ingen kompensation, trots att alla ser sina elräkningar rusa.

LÄS MER: Så mycket stöd får hushållen för elen

Regeringen går nu i panik ut med ett engångsbidrag till hushåll med höga elräkningar. Det är förståeligt då regeringens havererade energipolitik är på väg att kosta Socialdemokraterna makten. Men engångsbidraget är ett lotteri. Det är nämligen bara en tredjedel av Sveriges 4,8 miljoner hushåll som kan räkna med att få ett bidrag. Tragiskt kommer bidraget användas av hushållen för att ha råd att betala statens punktskatt på el.

LÄS MER: Dianas elräkning tredubblades – nu har hon stängt av värmen hemma

Det är inte rimligt

Inte ens för ett bidragsälskande parti som Socialdemokraterna kan det vara rimligt att man ska få ett bidrag för att ha råd att betala en punktskatt? Därför föreslår Liberalerna istället sänkt punktskatt på el med fyra miljarder kronor. Det skulle innebära stor skillnad för alla svenskar som nu tyngs av elräkningen. Dessutom skulle den komma alla Sveriges hushåll tillhanda. På sikt vill vi dessutom att punktskatten på el ska halveras, men då behövs en ny liberal och borgerlig regering som med handlingskraft kan och vill lösa elkrisen.

LÄS MER: Högt tryck på Mölndals energis kundtjänst: ”Finns kunder som har svårt att betala elräkningen”

Regeringens engångsbidrag till en tredjedel av Sveriges hushåll är också en kortsiktig åtgärd som inte löser problemen i grunden. Vi kommer förmodligen att dras med höga elpriser under en lång tid. De är en konsekvens av att Sverige under lång tid drivit en ohållbar energipolitik där pålitlig kärnkraft avvecklas och ersätts med väderberoende elproduktion. När Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej till att behålla kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 tog man bort elförsörjning av 13 TWH. Det motsvarar årsförbrukning för 2,4 miljoner lägenheter.

Sänk elskatten i stället

Det vilar därför ett oerhört ansvar på Socialdemokraterna för elkrisen. Genom att lägga ned kärnkraften har de rödgröna partierna och Centerpartiet försatt vårt land i ett läge med höga elpriser och ökade utsläpp. Inte nog med att hushållen får dras med hiskeliga elpriser, för att klara vinterdagar när det inte blåser måste Sverige numera importera smutsig el från kontinenten eller elda olja i Karlshamnsverken.

LÄS MER: Att den med höga elpriser ska få kompensation är en dålig idé

Istället för bidrag som bara når några vill Liberalerna sänka elskatten som når alla.

Arman Teimouri (L), Energipolitisk talesperson

Mats Persson (L), Ekonomisk-politisk talesperson

Helena Gellerman (L), Klimatpolitisk talesperson

Glenn Grimhage (L), Ordförande Liberalerna Mölndal

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.