Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiet hoppas att det blir ett nej till den amerikanska friskolan som vill öppna i Mölndal.  Bild: Stefan Bennhage
Vänsterpartiet hoppas att det blir ett nej till den amerikanska friskolan som vill öppna i Mölndal. Bild: Stefan Bennhage

Vänsterpartiet: Stoppa den internationella friskolan

Vi anser att kommunens skattepengar ska gå till de kommunala skolorna.

American International School (AIS) har hos skolinspektionen ansökt om godkännande för en fristående grundskola i Mölndals stad. Skolnämnden har fått möjligheten att yttra sig. Frågan går nu vidare till kommunstyrelsen, som skickar sitt yttrande till skolinspektionen.

LÄS MER: Amerikanska friskolan försöker igen – vill öppna i Mölndal

Skolan kommer att ta ut en extra elevavgift på i snitt 66 000 kr/elev (förutom den kommunala elevpengen). En ansökningsavgift samt en inskrivningsavgift tillkommer.

Skolan avser bedriva undervisning för elever från förskoleklass till klass 12 för totalt 600 elever.

Skolförvaltningen föreslår att ansökan avstyrks och grundar detta på bristande elevunderlag och att det redan finns en internationell skola (ISGR) i regionen. Skolförvaltningen beaktar även de höga avgifterna.

Den blågröna majoriteten går emot förvaltningens förslag och yrkar på att godkänna ansökan.

Vänsterpartiet i Mölndal tycker att skolförvaltningens yrkande är riktigt.

Vi anser att kommunens skattepengar ska gå till de kommunala skolorna.

Friskolor har, liksom de kommunala skolorna, rätt till en skolpeng per elev. Man kan säga att friskolorna ”stjäl” pengar från den kommunala verksamheten och just på denna friskola är det hutlösa pengar som krävs för att kunna driva verksamheten som en internationell skola!

Med tanke på alla tidigare ”effektiviseringskrav” (läs nedskärningar) som skolorna i Mölndal knappt har hunnit hämta sig ifrån, så är det där vi ska satsa pengarna! Mölndals stad har visserligen många välutbildade pedagoger, men dock en av Sveriges lägsta lärartäthet. Vi behöver också minska antalet barn i grupperna på förskolorna och fritidshemmen.

Vi ska satsa på att bygga upp Mölndals skolor med fler pedagoger, där alla elever får sitt särskilda stöd och studiero.

Vänsterpartiets representanter i skolnämnden, Annika Svengren och Anna Mårland