Niklas Svensson är kommunpolis i Mölndal.
Niklas Svensson är kommunpolis i Mölndal. Bild: Elvira Linderot

Polisens nya löfte – stoppa stökiga bilträffar och buskörning

Streetrace, trimmade mopeder och högljudda bilträffar – nu ska polisen ta tag i de motorrelaterade problemen. Särskilt fokus läggs på Lindome.
– Det är inte det att man ska jaga livet av ungdomarna, utan det handlar om dialog och en respekt för varandra, säger kommunpolisen Niklas Svensson.

ANNONS
|

Varje år tar polisen fram ett medborgarlöfte tillsammans med Mölndals stad. Syftet är att lägga extra fokus på ett problem och jobba aktivt med det under året. Under 2020 handlade det om ungas narkotikamissbruk.

LÄS MER: Mölndals ungdomar allt mer drogliberala

Har fått synpunkter

Medborgarlöftet för 2021 inriktar sig på ”motorburen problematik”.

–Det gäller allt från motorcyklar till epa-traktorer och vanliga bilar. Den stora delen handlar inte om att bötfälla folk utan om att öka säkerheten. Sen finns det en störande del med nedskräpning, väldigt högt musikspelande och liknande, säger Niklas Svensson.

Frågan har bland annat lyfts i Lindome.

ANNONS

– Vi har fått synpunkter om bilar som spinner och kör på ett olämpligt sätt, men också om problematiken för ungdomarna. Det är viktigt att vi hjälper dem också. Vi har stått utanför Ica och fritidsgården bland annat, och det är väldigt tydligt att det finns en känsla av utanförskap.

Niklas Svensson, kommunpolis i Mölndal.
Niklas Svensson, kommunpolis i Mölndal. Bild: Elvira Linderot

Dialog med ungdomarna

Kommunpolisen Niklas Svensson säger att det behöver finnas lokaler eller platser där motorintresserade ungdomar får vara.

– Det är något som kommunen och fritidsgården tittar på. Sen behöver det inte vara fel att stå på en parkering eller utanför en skola heller, men det är inte okej med nedskräpning eller hög musik. Där handlar det om att ha en dialog.

LÄS MER: Mekande unga saknar lokal

Finns det en risk att motorintresserade ungdomar känner sig utpekade?

– Det är lite det vi måste ändra på också. Dem jag pratar med är jättefina ungdomar. Det är det störande beteendet, trimmande fordon och olämplig körning som vi måste få bort, men det är inte alla som håller på med det. Det räcker att en beter sig illa så blir hela gruppen stämplad.

Flera insatser

Det är inte bara ungdomar som stör i trafiken. Niklas Svensson säger att de också kommer fokusera mer på till exempel streetrace, fortkörning och rattfylleri.

– När man pratar motorburen problematik så handlar det ofta om stora bilträffar och streetrace. Vi har lyckats hålla det borta rätt bra från Mölndal nu. Där har kommunen varit väldigt bra på att sätta upp farthinder och liknande, så att de har slutat köra.

LÄS MER: Misstänkt streetrace kan ha samlat hundratals bilar

Polisen har flera insatser planerade under året.

– Det handlar om allt från hastighetskontroller till informationsinsatser och att utbilda poliser. Sen ska vi utveckla vårt samarbete med fritidsgårdarna och lokala handlare till exempel. Mycket är redan på gång.

ANNONS