Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare uppmanar till fortsatt följsamhet till de gällande rekommendationerna för att minska smittspridningen.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare uppmanar till fortsatt följsamhet till de gällande rekommendationerna för att minska smittspridningen. Bild: Anders Ylander

Fortsatt hög smittspridning i regionen: ”Munskydd på gäller”

Antalet nya fall har minskat med tolv procent sedan föregående vecka men regionen ser fortfarande att smittspridningen ligger på en hög nivå, även i Mölndals kommun.
– Minskningen kan bero på att färre PCR-tester gjorts under påsken, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

ANNONS
|

Under onsdagen höll Västra Götalandsregionen presskonferens om smittläget i regionen. I förra veckan registrerades 6 642 nya fall vilket är en minskning med tolv procent jämfört med veckan innan. Att det skulle betyda att smittspridningen minskar är däremot smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg tveksam till.

– Det kan vara en effekt av att provtagningen minskat under påsken, trots minskningen visar detta ändå på många nya bekräftade fall i regionen. Vi ser att brittiska varianten har tagit över och dominerar helt, säger han under presskonferensen.

Storstadsområdet kring Göteborg fortsätter att ha högst antal fall per 100 000 invånare, även i de intilliggande kommunerna där Mölndal ingår ses en aningen större förekomst av smitta jämfört med resten av regionen. Sedan förra veckan ses däremot en minskning med elva procent i Storgöteborgs område.

ANNONS

– Generellt sett är det en fortsatt stor smittspridning i hela regionen men incidensen är fortfarande högst i stora delar av städerna och i kommuner dit många arbetspendlar, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER:Smittsäkert quiz räddningen för Taco Bar: ”Dubblar omsättningen”

Stor belastning på sjukhusen

Enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, är belastningen på sjukhusen i regionen fortsatt stor.

– Vi ser ett ökat antal patienter. Det är alarmerande att siffrorna stiger igen, säger hon.

Hon varnar för att i takt med att antalet covidsmittade patienter ökar måste sjukhusen dra ner på annan vård, vårdköerna riskerar att öka ytterligare.

– Vi fortsätter bedriva högkvalitativ vård men det betyder att vi måste dra ner någon annanstans, säger Ann Söderström.

Hon fortsätter med att uppmuntra de som har möjlighet att hjälpa till inom vården att skicka in en intresseanmälan.

– Vi har en ökad belastning på våra sjukhus och vi ser positivt på de som kan och vill bidra, särskilt inför sommaren, säger hon.

LÄS MER:Solveig dog i corona – fem dagar efter 70-åriga bröllopsdagen

Allt yngre blir allvarligt sjuka

En annan effekt de sett på senaste tiden är också att medelåldern sjunker bland de som vårdas på sjukhusen. Vad det beror på är däremot inte helt klart.

– Om det beror på en större smittspridning, den nya brittiska varianten eller högre vaccinationsgrad bland de äldre återstår att se, säger Ann Söderström.

De senaste två månaderna har medelåldern bland de som vårdas på sjukhus sjunkit från 67 år till 63 år och på intensivvården har det gått från 64 år till 63 år.

Testningen fortsätter att främst genomföras på regionens vårdcentraler och via hemleveranser av tester tack vare ett avtal med digitala vårdgivaren Kry.

Regionens rekommendationer för att minska smittspridningen gäller fortsatt till och med den 18 april.

– Nu måste vi göra allt vi kan för att undvika att själva bli smittande och att smitta andra. Vi ska bara umgås med de personer vi vanligtvis umgås med, undvika platser med trängsel, som kollektivtrafik och köpcenter. Handla ensam, inte som par eller familj och håll avstånd till varandra, även utomhus. Kan man inte det, eller måste åka kollektivt då är det munskydd på som gäller oavsett tid på dygnet, säger Thomas Wahlgren, smittskyddsläkare.

LÄS MER:Man åtalas efter bråk om coronaavstånd i kassakön på Lidl

Oklart hur påsklovet påverkar smittan

Huruvida påsklovet kan komma att få konsekvenser för smittspridningen är ännu oklart.

– Det kan vara så att det ökar, det beror på hur vi levt under påsken. Har vi umgåtts med andra ökar det men om man följt rekommendationerna kan vi få motsatt effekt.

Det kan gå åt olika håll och just nu får vi vänta och se, säger Thomas Wahlgren.

Vaccinationerna är nu fortsatt i fas 2 och fokus ligger på att de äldre ska få sina doser först.

– Vi går i åldersordning, vi har också börjat inkludera de som får dialysbehandling och de som är benmärgs- eller organtransplanterade, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare under presskonferensen.

Vaccineringen av vårdpersonal är fortsatt pausad. Däremot ser vaccinleveranserna framöver ut att kunna bli stabilare vilket är avgörande för att kunna komma vidare enligt planeringen. Målet är fortsatt att alla över 18 år ska ha fått sin första dos innan den 15 augusti.

ANNONS