Mattias Dahlgren var en av ungdomarna som fick feriejobb sommaren 2019. Då jobbade han  i köket på Gunnebo slott. I år ska 300 platser fördelas bland de sökande.
Mattias Dahlgren var en av ungdomarna som fick feriejobb sommaren 2019. Då jobbade han i köket på Gunnebo slott. I år ska 300 platser fördelas bland de sökande. Bild: Camilla Moestedt

Hög konkurrens om feriejobben för unga – rekordmånga sökte

I år slåss över 750 ungdomar om att få något av stadens feriejobb – men det finns bara 300 platser att fördela.
– Antalet sökande är en direkt konsekvens av pandemin. Det är så många jobb för unga som har försvunnit, säger Birgitta Korpe på social- och arbetsmarknadsförvaltningen.

ANNONS
|

Enligt kommunen är antalet ansökningar, inför sommarens feriejobb, rekordhögt jämfört med tidigare år. Ansökan var öppen under mars månad och 774 ungdomar visade intresse.

– Det är så många arbetstillfällen som har funnits tidigare som inte finns idag. De första jobben för unga är ofta inom restaurang och hotell, och de har ju försvunnit till stor del, säger Birgitta Korpe som är verksamhetschef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Mölndals stad.

LÄS MER:Mölndal vill erbjuda 300 feriejobb: ”Extra viktigt nu”

En första ingång

Feriejobben finns främst inom stadens verksamheter och bolag, och tanken är att de ska ge erfarenhet och en första ingång på arbetsmarknaden.

Sommarjobbarna arbetar i tre veckor, med till exempel parkskötsel, sommarlovsaktiviteter eller lokalvård. I år var det Mölndalsungdomar födda 2003 och 2004 som kunde ansöka.

ANNONS

– Man vill egentligen se till att alla ungdomar får nånting, men vi gör så gott vi kan, säger Birgitta Korpe.

300 feriejobb lottas ut

I år finns det ungefär 300 ferieplatser, som nu ska fördelas till de sökande genom lottning.

Har du några tips till de som inte får feriejobb?

– Det man ser i dag är att de allra flesta får jobb via sitt nätverk, men det är många ungdomar som inte har så mycket kontakter. Då gäller det att vara aktiv och söka de jobben som finns. Men det är inte lätt, de flesta arbetsgivarna kräver en ganska hög kompetens.

LÄS MER:De här sommarjobben kan du söka i Mölndal 2021

På många vanliga sommarjobb måste man vara över 18 år, så för de som är yngre kan det vara svårt.

– Det är tufft nu, men så småningom kommer det vända. Unga och nyanlända är de som har drabbats hårdast på arbetsmarknaden under pandemin, säger Birgitta Korpe.

Feriejobb

Skillnaden mellan feriejobb och sommarjobb, eller sommarvikariat, i Mölndals stad är att feriejobben är till just för att ungdomar ska få möjlighet att prova på arbetslivet. De ungdomar som anställs inom ramen för feriejobb arbetar under tre veckor och ersätter inte ordinarie personal.

Vid sommarjobb ställs högre krav på den som anställs. Då finns också en åldersgräns på 18 år.

Källa: Mölndals stad

ANNONS