Belastningen på vården är stor samtidigt som smittspridningen fortsätter att ligga på höga nivåer, trots viss minskning senaste veckan.
Belastningen på vården är stor samtidigt som smittspridningen fortsätter att ligga på höga nivåer, trots viss minskning senaste veckan. Bild: Stefan Bennhage

Fortsatt allvarligt smittläge – trots minskat antal fall i Mölndal

Smittspridningen i Mölndal sjunker för första gången sedan vecka 9 men smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser ingen anledning till att börja slappna av.
– Vi ser en minskning men själva smittspridningen är fortfarande på höga nivåer, det kan vända fort igen, säger han.

ANNONS
LocationMölndal|

På Folkhälsomyndighetens presskonferens under torsdagen stod det klart att Sverige fortsatt har en stor smittspridning. Sedan förra veckan har antalet bekräftade fall ökat med sju procent och sjukvården är fortsatt hårt belastad.

Trots detta redovisades minskade antal bekräftade fall av covid-19 i Mölndal under vecka 14. Från att ha legat på 354 stycken vecka 13 har nu endast 246 nya fall tillkommit, men att minskningen skulle vara ett tecken på att kurvan håller på att vända nedåt ställer sig smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg tveksam till.

– Det vi sett nu sen förra veckan är en generell minskning i storstadsområdet och en ökning i övriga delar en regionen, så det börjar jämna ut sig. Men när man säger att man har ett minskat antal fall i Mölndal så är själva smittspridningen fortfarande på höga nivåer, det kan vända fort igen, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS

– Det är för tidigt att säga om vi närmar oss en fortsatt nedåtgående kurva.

LÄS MER:Så mycket tappade krogarna: ”Vi lånar för att klara oss”

Förlänger skärpta rekommendationerna till 2 maj

Han ser också fortfarande påskhelgen som en faktor som kan ha påverkat både möjligheten och motiveringen till att testa sig.

Under vecka 14 konstaterades 6 379 nya fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen, något som de ser allvarligt på. Under onsdagen meddelade de därför att de beslutade att förlänga de skärpta rekommendationerna till den 2 maj med anledning av den höga smittspridningen.

– Vi befinner oss fortfarande i ett allvarligt läge. Tusentals nya personer smittas varje vecka och flera av dem blir mycket allvarligt sjuka. Smittspridningen måste minska och då kan vi inte lätta på restriktionerna, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER:Extra miljoner till Mölndals skolor för att klara pandemin

”Det är allvar nu”

För skolorna anpassades råden lokalt för respektive kommun, Mölndals stad har därför nu beslutat att fortsätta med partiell distansundervisning för högstadieeleverna till den 30 april. Minst 30 procent av eleverna ska däremot ha närundervisning på plats.

Hur undervisningen genomförs kommer att variera utifrån varje enskild skolas lokala förutsättningar att kunna följa rekommendationerna för elever och personal. På gymnasieskolorna ska man inte vara fler än 50 procent närvarande.

– Vi ska hålla nere våra kontakter och inte röra oss i miljöer där vi träffar många andra. Alltid använda munskydd i kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet och inomhus om vi inte kan hålla avstånd. Det är liksom allvar nu. Vi får inte fortsätta ha den här höga smittspridningen. Det enda sättet att få ner den är att följa rekommendationerna till punkt och pricka, säger Thomas Wahlberg.

Antal nya covid-19-fall i Mölndal vecka för vecka

Vecka 14: 246

Vecka 13: 354

Vecka 12: 343

Vecka 11: 267

Vecka 10: 247

Vecka 9: 242

Vecka 8: 361

Vecka 7: 267

Vecka 6: 228

Vecka 5: 157

Vecka 4: 192

Vecka 3: 201

Vecka 2: 290

Vecka 1: 336

Vecka 52: 365 (hittills högsta toppnotering sedan pandemin började)

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lägesbilden av covid-19 i Sverige

Upp till 892 480 fall av covid-19 har bekräftats totalt. Under de senaste 14 dagarna har 764 nya fall per 100 000 invånare anmälts vilket visar på en ökad smittspridning på 7 procent jämfört med förra veckan.

Totalt sett i hela landet har 13 761 personer dött i sviterna av covid-19.

Sammanlagt vårdas 392 patienter med covid-19 på iva, det utgör 63 procent av alla inneliggande patienter.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen

ANNONS