Maria Solerius är rektor på Franklins gymnasium.
Maria Solerius är rektor på Franklins gymnasium. Bild: Privat

Rekordhögt söktryck på Franklins gymnasium inför hösten

Nu står det klart vilket gymnasium de 12 000 högstadieeleverna i Göteborgsregionen helst vill gå på. Den kommunala skolan med näst mest sökande per plats blev Franklins gymnasium i Mölndal.
– Det slår alla rekord, det känns som att hårt arbete har lönat sig, säger Maria Solerius, rektor.

ANNONS
|

Göteborgsregionen har gått ut med det preliminära antagningsresultatet till alla de 12 000 högstadieelever som sökt till gymnasiet i höst. Åtta av tio elever blev antagna till sitt förstahandsval och upp till 93 procent av de som sökte blev åtminstone antagna till det program de helst vill läsa.

Bland de skolor som haft flest sökande per plats hamnar i år Franklins gymnasium i Mölndal på topplistan. Med 1,32 sökande per plats slår de alla sina tidigare rekord i antal sökande, något som rektor Maria Solerius gläds över.

– Det är verkligen kul, det känns som att hårt arbete har lönat sig, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Mölndal trotsar direktiven – stänger inte skolorna

Startade för bara två år sedan

Grunden för det som skulle komma att bli Franklins gymnasium lades redan 2016 då idén föddes och 2019 antogs den allra första årskullen, sedan dess har de varit i gång.

På bara några år har skolan alltså gått från nystartad till att bli en av regionens mest populära.

Maria Solerius tror att framgången bygger mycket på att de arbetar med tydliga målsättningar för både elever och personal.

– Själv tror jag att det handlar om att vi är väldigt tydliga, både mot oss själva i arbetslaget. Vi baserar hela verksamheten på tre ben, undervisningens kvalité, anknytning till forskning och förberedelse för vidare studier, säger hon.

Maria Solerius, rektor på Franklins gymnasium ser rekordantalet sökande som ett resultat av hårt arbete.
Maria Solerius, rektor på Franklins gymnasium ser rekordantalet sökande som ett resultat av hårt arbete. Bild: Privat

Hon tror att tydligheten i vad de har för ambition och inriktning både internt och utåt mot potentiellt nya elever gör att de kan nå fler och framförallt de elever som passar för just deras undervisningsmodell.

– Man vill inte bara att elever ska söka, utan att det ska bli rätt skola för just dem. Hittills har vi fått fantastiska elever som fått fina resultat. Om eleverna inte är nöjda så är det per automatik svårt att vara framgångsrik som skola, säger Maria Solerius.

LÄS MER:Munskydd och distansundervisning i skärpta covid-rekommendationer

Nära samarbete med näringslivet

Och att gymnasieskolan är något bra på spåren står ändå klart. Redan från start var idén att skolan skulle ha en nära anknytning till arbetslivet.

Lena Hellsten är verksamhetschef för utbildningsförvaltningen i Mölndals stad och de förstod att det skulle krävas något extra för att dels locka hit elever från andra delar av regionen, dels för att få Mölndalselever att stanna kvar.

– Vi insåg att vi behövde en speciell profil, då låg det nära till hands att Astra Zeneca lokalt i staden har en otroligt intressant verksamhet. Det blev ingången till det vi i dag kallar Life science, en bransch som handlar om medicin och läkemedel men också en hel del om teknik, säger hon.

Innan de drog i gång stämde de av intresset bland åttonde- och niondeklassare som var mycket positivt inställda. När Göteborgsregionen sedan gjorde en enkätundersökning våren 2020 visade också eleverna sig mer nöjda än genomsnittet.

– Vi har ett nära samarbete med arbetslivet och tar gärna in gästföreläsare. Vill man exempelvis bli läkare eller ingenjör så är det givande att ha en vetenskaplig bransch att relatera till, säger hon.

LÄS MER:Amerikanska friskolan försöker igen – vill öppna i Mölndal

Bidrar till att Mölndal växer som stad

I Mölndal finns även Krokslättsgymnasiet som främst vänder sig till de som vill läsa yrkesprogram som vård- och omsorgsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet, handels och administrationsprogrammet samt flera lärlingsutbildningar.

Enligt Lena Hellsten är det ännu inte fulla klasser där än men under våren tror hon att fler platser kan fyllas genom att fler blir behöriga och att några gör omval.

– Förra hösten kunde vi ändå starta alla klasser vi ville på skolan och i år har vi fler elever som söker även där jämfört med tidigare, säger hon.

Nu hoppas Lena Hellsten att Franklin gymnasiets framgång tillsammans med andra satsningar i staden skapar förutsättningar för att Mölndals stad ska kunna växa ännu mer.

– Ett tag var det ganska trist här men nu finns det caféer och det händer saker i centrum. Vårt geografiska läge klingar bra i dag och innerstaden har fått ett sånt lyft, säger hon.

LÄS MER:Extra miljoner till Mölndals skolor för att klara pandemin

”Ska göra allt vi kan för att förvalta det här”

Det är något som rektor Maria Solerius instämmer med, och det syns även i den nya antagningsstatistiken.

– Det som sticker ut är också att eleverna som sökt kommer från upp till tio olika kommuner, från Varberg, Bollebygd och Mark, som inte ens tillhör Göteborgsregionen. Just att det spridit sig geografiskt är väldigt roligt, säger hon.

Totalt har 12 131 elever har sökt till gymnasiet i Göteborgsregionen i den preliminära antagningsomgången. Först den 29 juni är själva slutantagningen klar, vilket är några dagar senare än tidigare för att ge skolorna ordentligt med tid till undervisningen och att sätta betyg.

Sen är det äntligen dags för eleverna att ta plats i skolbänken på Franklins i höst, något som Maria Solerius ser fram emot.

– Nu ska vi göra allt vi kan för att förvalta det här, intresset har bara stigit de senaste tre åren så vi hoppas att det ska hålla i sig, säger hon.

Skolor med flest sökande per plats:

(Fristående och kommunala skolor)

Sveriges Ridgymnasium Kungsbacka 1,94. Antal platser: 34

Gymnasieakademin 1,74. Antal platser: 57

Göteborgs Högre samskola 1,47. Antal platser: 180

Sjölins gymnasium 1,41. Antal platser: 160

NTI Gymnasiet Johanneberg 1,39. Antal platser: 159

Kitas Natur 1,38. Antal platser: 93

Hvitfeldtska gymnasiet 1,37. Antal platser: 600

Franklins gymnasium 1,32. Antal platser: 90

Donnergymnasiet 1,31. Antal platser: 224

Kitas Gymnasium 1,27. Antal platser: 95

Kitas Ekonomi 1,26. Antal platser: 82

Klara Teoretiska Gymnasium Postgatan 1,23. Antal platser: 188

Följande kommuner ingår i GR:s samarbete:

Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Ale erbjuder endast introduktionsprogram, Tjörn och Lilla Edet erbjuder inga egna utbildningar.

På nationella program erbjuds 12 161 platser, varav 7 100 på kommunala skolor och 5 061 på fristående skolor.

Källa: Göteborgsregionen

ANNONS