Tio poliser som assisterade räddningstjänsten vid branden i Lindome utsattes för farlig brandrök.
Tio poliser som assisterade räddningstjänsten vid branden i Lindome utsattes för farlig brandrök. Bild: Jenny Ingemarsson

Tio poliser utsattes för farlig rök vid storbranden

Polisen har anmält insatsen vid storbranden i Lindome till Arbetsmiljöverket. Tio poliser som assisterade räddningstjänsten vid utrymningen av flerfamiljshuset utsattes för farlig brandrök.
– Två poliser har anmält arbetsskada då de upplevt påverkan genom hosta och irritation i luftvägarna, säger Dan Windt, polischef för polisområde syd i Göteborg.

ANNONS
LocationLindome||

Det var under natten till lördagen den 17 april som branden bröt ut i flerfamiljshuset på Tåbrovägen i Lindome. Elden var svårsläckt och i det initiala skedet behövde räddningstjänsten hjälp från polisen när de utrymde fastigheten.

– Ett av polisens uppdrag är att biträda räddningstjänsten. Vårt huvuduppdrag är att utreda brott. I det här fallet biträdde vi räddningstjänsten med utrymning då de inte hade tillräckligt mycket egen resurs på plats. Det var i samband med utrymningen som poliserna utsattes för rök, säger Dan Windt, polischef för polisområde syd i Göteborg.

Upp till tio poliser deltog vid insatsen och sprang upp i rökfyllda trappuppgångar för att hjälpa alla som bodde i bostaden att komma ut. Men till skillnad från räddningstjänsten har polisen bara tillgång till en skyddsmask som kan filtrera bort brandgaser till en viss gräns. Poliserna jobbade i den rökiga miljön i upp till 90 minuter.

ANNONS

Räddningstjänsten har å andra sidan helt andra förutsättningar att skydda sig mot den farliga brandröken då de också har tillförsel av syrgas i sin utrustning.

– Vi har en skyddsmask som skyddar mot mycket, men inte allt, säger Dan Windt.

LÄS MER:Ett 40-tal evakuerade efter svårsläckta storbranden

Upplevde obehag, irritation och hosta

Av de tio poliser som deltog i räddningsarbetet saknade flera skyddsmask då de gick in i den brinnande byggnaden. Efteråt fick samtliga föras till Mölndals sjukhus för att undersökas.

– Vid läkarkontrollen kom man fram till att ingen av de tio hade några skador, säger Dan Windt.

I efterhand har däremot två av de tio poliserna anmält skada efter händelsen och uppgett att de upplevt obehag efter händelsen och haft irritation och hosta i luftvägarna. Ytterligare två har anmält tillbud men inte upplevt några besvär.

I och med att polisen nu anmäler händelsen till Arbetsmiljöverket som olycksfall önskar de sätta ljuset på hur man bör agera vid liknande situationer i framtiden.

– Vi bedömer inte att något gjorts fel, vi har ingen misstanke om något arbetsmiljöbrott utan det här handlar om att vi vill bli bättre på vårt jobb, säger Dan Windt.

LÄS MER:Lång tid innan återflytt blir aktuell till lägenheterna på Tåbrovägen efter storbranden

Måste göras en riskvärdering

Efter händelsen har frågan lyfts i polisområdets ledningsgrupp för att göra alla uppmärksamma på att polisens skyddsmask är bra men att den inte skyddar mot rökgaser.

I framtiden menar Dan Windt att de självklart biträder räddningstjänst med utrymning men bara i utrymmen som inte är rökpåverkade eller rökfyllda.

Han betonar också vikten av att poliserna faktiskt använder de skyddsmasker som finns när de befinner sig vid en brand och att det görs en bra riskbedömning.

– Det ska vara en snabb och sund riskvärdering på plats. Om det är en fråga om liv eller död behöver den aspekten vägas in i riskbedömningen. I Lindome var det fara för liv, men det var inte extremt, säger han.

ANNONS