Tomt i flera lokaler vid torget – två år efter upprustningen

Två år har gått sedan upprustningen av Mölndals torg var färdig. Trots satsningen på att göra platsen attraktiv gapar skyltfönster svarta och tomma.

ANNONS
|

– Det är kasst för de andra verksamheterna när det är så här. Har man varit i handeln i över 50 år vet man att det påverkar när lokaler står tomma. Men vi kan inget göra, säger Ina Frederiksen, ägare till klädbutiken Anina, och menar att det både drar mindre folk till platsen och ser tråkigt ut.

Snett mitt emot hennes butik på Mölndals torg står två lokaler tomma. På hörnet mot Brogatan, bredvid Hanis café, finns ännu en tom lokal och på Bergmansgatan precis intill torget har Mölndalsbostäder täckt ett par fönster med stora skyltar om hyresmöjligheter. Dessutom står ytterligare en lokal på Brogatan vid torget tom i väntan på att kvarteret det tillhör ska byggas om.

ANNONS

LÄS MER:Snart kan du hämta paket dygnet runt i Mölndal

Ingen tid för shopping

Ann Tengroth är ordförande i Företagarföreningen i Mölndals innerstad. Hon ser att det trots allt kunde ha varit värre.

– Är det nån gång det spelat mindre roll att lokaler står tomma så är det nu. Det är inte lika många ute och flanerar ändå, säger hon och menar att pandemin stoppar spontan nöjesshopping.

– Sen är det jättetråkigt att se svarta hål på en fasad. Och när det är gott väder och folk sätter sig på torget blir det tråkigare om det är tomma lokaler runtomkring.

LÄS MER:Ica Kvantum i Mölndal startar näthandel: ”Det kostar mer än man får in”

Vad fastighetsägaren Sverigehuset har för planer för de två lokaler som får sju skyltfönster att gapa tomma mellan Lekia och Ölstugan Tullen är oklart. Förvaltningschef Annika Tell tackar bestämt nej till en intervju.

Kafé för bubbelté

En som däremot vill prata är Poya Ghahremani som äger bostadsrätten på torghörnet mot Brogatan tillsammans med sin far. Den lokalen har stått tom mellan varven i flera år. Den senaste tillfälliga hyresgästen flyttade ut när torget stod klart. Men det finns planer för framtiden, säger Poya Ghahremani.

– Vi håller på att bygga ett bubbelté-café, säger han och rättar sig lite:

Först måste de få tillstånd från kommunen.

– Vår förhoppning är att kunna öppna till sommaren, men vi kan inte göra så mycket för att skynda på processerna.

LÄS MER:Innerstaden fortsätter växa– hundratals lägenheter på gång

Också tidigare har han haft idéer för butiksytan, bland annat att hyra ut till ett företag som ville öppna restaurang. Lokalerna var dock inte anpassade för det, och planerna tog stopp.

Att caféet skulle hamna vägg i vägg med det redan befintliga Hanis café ser han inte som något bekymmer.

– Hanis har inte bubbelté. Det är väldigt speciellt och godisaktigt, säger han och menar att läget gör att kunderna räcker till båda.

– Det är Mölndals centrums bästa spot. Precis utanför gallerian, nära till spårvagnarna och i hjärtat av centrum.

E-handeln hotar

Mölndalsbostäder har ett par fönster på Bergmansgatan där stora skyltar visar att lokalen går att hyra. Den är dock egentligen inte oanvänd.

– Capio hyr lokalen för vaccination fram till halvårsskiftet, sedan får vi se. De kommer nog att behöva den en lite längre tid också, säger Mats Andersson som är några dagar ifrån att pensioneras från tjänsten som fastighetsutvecklingschef på Mölndalsbostäder.

LÄS MER:Stordalen besökte sitt nya hotell: ”Vi kommer ta oss ur krisen”

Vad som ska hända med lokalen sedan vet han inte, men det finns intressenter.

Då är han mer bekymrad över det övergripande läget för handeln.

– Den fysiska handeln är i stor förändring med e-handelns inträde, säger han.

Framtidens butiker tror han snarast kommer att bli en form av showroom där kunder kan se varor som sedan går att beställa. Utmaningen blir att också i framtiden hitta hyresgäster med verksamheter som lockar människor till centrum.

– Det måste dra folk så vi får en levande, attraktiv och trygg innerstad, säger han.

ANNONS