Matildas envishet gav Kållered ett församlingshem

Kållereds församlingshem ska rivas. Att det byggdes alls berodde till stor del på Matilda Karlsson – en envis församlingsbo som samlade in pengar på ett inte alltid diplomatiskt sätt.

ANNONS
|

Om man färdas från Kållereds centrum och tar Streteredsvägen mot Annestorp så passerar man Kållereds församlingshem som ligger på höger sida i Vommedalsområdet. Nåja, det har inte varit församlingshem på flera år men byggnaden ligger kvar fortfarande. Ett ganska litet hus, något malplacerat mellan hyreshusen.

Om man tittar noga kan man se hur den gamla byggnaden hukande väntar på sin sista stund. Lite sorgligt. Snart kommer grävskoporna och gör processen kort. Församlingshemmet ska rivas. Det har bara inte blivit av. Men nu är det nära.

LÄS MER:Motorbåtsklubben tvingades flytta från vattnet

Församlingshemmet har genom åren varit till stor nytta i Kållered som lokal för olika möten och aktiviteter, inte bara kyrkliga. Nu har den möjligheten försvunnit.

ANNONS

Intresse: präster

Detta församlingshem har en märklig historia. Det invigdes1962. Före 1962 fanns det inget församlingshem i Kållered. Vid behov fick församlingen hyra in sig i andra lokaler. Vid den tiden fanns egentligen bara kommunalhuset och bygdegården att tillgå. Detta sågs som en stor brist av trogna församlingsmedlemmar.

En av dessa trogna var Matilda Karlsson, (1877 - 1968) född på en liten gård mellan Brattåsberget och Streteredsvägen. Hennes stora intresse var kyrkan och dess präster. När någon av prästerna i församlingarna kring Kållered fyllde år var hon inte sen att, oombedd, träda in, upprätta listor och samla in pengar. Att alla församlingsmedlemmar inte var intresserade att lämna penninggåva till okända präster kunde inte Matilda förstå och hon kunde bli rätt envis när hon gick runt i socknen och samlade pengar.

LÄS MER:Cykel-SM i Mölndal blev en imponerande folkfest

”På förra stället fick jag mer”

När en stiftelse för uppförande av ett församlingshem i Kållered bildades år 1941 var det för Matilda en naturlig sak att från början hjälpa till med att värva medlemmar och samla in avgifter. Detta arbete blev Matildas stora livsverk. Det skulle ta drygt 20 år innan det kunde avslutas.

Avgiften var från början lägst en krona. För denna krona gick Matilda från gård till gård från Tulebo och Sporred i öster till Labacka och Långåker i väster, från Flabäck i söder till Alvered i norr. Hon vandrade många steg varje år under den ljusa årstiden för att samla in dessa pengar. Ibland hände det att hon blev nekad. Hennes sätt att uttrycka sig var inte alltid diplomatiskt och det retade en del när hon sa "på förra stället fick jag mer". Flyttade någon medlem till Göteborg åkte Matilda dit och inkasserade avgiften.

Fick tyg från butiker

Varje år anordnade församlingshemsstiftelsen en försäljning, vilken var baserad på hoptiggda varor eftersom stiftelsen inte hade någon egen syförening. Då fick Matilda användning för sin tiggarbegåvning. Hon åkte utan att tveka in till de stora affärerna i Göteborg, Gillblads, Meeths, Jönssons och fler och tiggde.

Eftersom Matildas yttre framtoning inte direkt lockade cheferna att plocka fram något ur det finare sortimentet fick hon oftast utskottsvaror, sådant som inte gick att sälja. Matilda tog tygbitarna och gick till damer hon kände, de var tillmötesgående och tog emot tygbitarna och tillverkade olika saker, till exempel förkläden, som sedan såldes.

LÄS MER:Hård kamp för Krokslätts Folkets hus

Församlingshemsstiftelsen blev Matildas allt överskuggande intresse. Hennes önskan var att få se församlingshemmet förverkligat.

Hon skänkte församlingshemmets tomt till stiftelsen och testamenterade sin kvarlåtenskap dit.

Hennes stora dag blev församlingshemmets invigning 1962. Matilda avled 1968.

Hon hann gott och väl uppleva att församlingshemmet blev till. Jag tror att hon var nöjd.

Mötessalen i det nuvarande församlingshemmet i centrum kallas Matildasalen.

LÄS MER:Krigsoffren i Kvarnbyskolan gjorde djupt intryck på Mölndalsborna

ANNONS