Fredrik Hofflander är skeptisk till sockrade pensionsavtal.
Fredrik Hofflander är skeptisk till sockrade pensionsavtal. Bild: Elvira Linderot

De här pensionerna är inte marknadsmässiga – de är slösaktiga

Ingen tror att de mest kompetenta cheferna plötsligt skulle börja nobba Mölndal om pensionslösningarna anpassades till övriga kommuner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag har en vän som satsat på en karriär inom den offentliga sektorn. Jag nämnde för ett tag sen att ett dussintal chefer i Mölndal varje månad får en pensionsinbetalning från arbetsgivaren motsvarande 30 procent av lönen.

LÄS MER:Frikostiga pensionsavtal för högsta cheferna i Mölndals stad

– Det kommer väl du också få nu? frågade jag eftersom min kamrat var på väg att tillträda en ny riktigt flådig tjänst i en västsvensk kommun.

– Det...tror jag inte? svarade kompisen osäkert.

Nu vet både min vän och jag svaret. Och även ni som läst Mölndals-Postens sajt eller app de senaste dagarna.

Nej, vännen får inte 30 procent av lönen som en extra pensionspresent. Av kranskommunerna i Göteborgsområdet är det bara Mölndal som tillämpar den här extremt generösa politiken gentemot sina högsta chefer.

ANNONS

Min kamrats svävande svar avslöjar det som alla nog innerst inne vet. Ingen tar ett tufft chefsjobb i en kommun bara för att man har en fin extra pension att vänta någon gång i framtiden. De flesta toppchefer i svenska stadshus är nog ungefär lika sorglöst oengagerade i sin privata pension som de flesta av oss andra.

I stället är det annat som avgör: Vad har arbetsgivaren för rykte? Hur pass vettiga är politikerna som styr? Hur hög är lönen? Hur kul verkar jobbet? Var ligger kommunen rent geografiskt?

LÄS MER:Här är cheferna som får guldkantad pension

Så med all respekt för Mölndals stads HR-chef Maria Stenman. Jag tror inte att hon är rätt ute när hon säger så här till vår reporter Martin Björklund:

– Det är ett sätt att vara konkurrenskraftig och marknadsmässig.

Nej, det är inte marknadsmässigt att erbjuda en exceptionellt mer förmånlig pensionslösning än andra jämförbara kommuner. Det är snarare lite... Onödigt? Kanske rentav slösaktigt?

Ingen tror att de mest kompetenta cheferna plötsligt skulle börja nobba Mölndal om villkoren anpassades efter till exempel Kungsbacka, Härryda och Partille. Andra kommuner verkar hör och häpna klara sig helt okej fastän deras pensionsavtal inte alls är lika guldkantade.

Kungsbacka utsågs till femte bästa svenska stad att leva i av tidningen Fokus i fjol, Härryda tog hem förstaplatsen när Sveriges Byggindustrier väst rankade kommuner för ett par år sen och Partille kan skryta med att ha vunnit pris för Sveriges bästa arena.

LÄS MER:Lotta jobbar för att äldre ska ha kul – nu blir hon själv pensionär

Helt följdriktigt verkar det nu som att Mölndals guldpensioner är på väg ut. Ingen politiker försvarade dem när Mölndals-Postens reportrar ringde runt på tisdagen. Klokt – men också ett ganska sent uppvaknande.

”När den här mediala exponeringen dök upp så förstärkte det behovet av att göra en översyn”, som Kristian Vramsten (M) formulerade det. Ett uppfriskande ärligt men kanske inte helt imponerande svar.

ANNONS