Amanda Gjinaj jobbade sin sista dag på Mölndals sjukhus i söndags. Det intensiva trycket med pandemin gjorde att hon fick välja mellan jobbet eller att gå in i väggen.
Amanda Gjinaj jobbade sin sista dag på Mölndals sjukhus i söndags. Det intensiva trycket med pandemin gjorde att hon fick välja mellan jobbet eller att gå in i väggen. Bild: Anna Mattisson

Fler säger upp sig på Mölndals sjukhus efter ett år med corona: ”Man orkar inte”

Amanda Gjinaj älskade sitt jobb som undersköterska på intensiven. Ändå slutade hon i söndags. Efter ett drygt år i pandemin var hon rädd att bränna ut sig.
– Man hann knappt andas ut innan man skulle dit igen. Till slut kände jag ”jag vill inte” när jag skulle till jobbet, säger hon.

ANNONS
|

Amanda Gjinaj började som undersköterska på Mölndals sjukhus intensivvårdsavdelning (iva) i september 2019, knappt ett halvår innan pandemin slog till. I söndags jobbade hon sin sista dag.

– Den största anledningen var att jag blev så trött. Man var så trött hela tiden och på dåligt humör hemma. Jag kände mig inte som mig själv. Det hade varit en jättetuff situation i över ett år och jag mådde inte bra. Då är det ingen idé att stanna, säger hon.

LÄS MER:Sara stöttar vårdpersonal som krigar mot covid-19: ”Är så imponerad av vad de utför”

Tuff arbetssituation

Problemet var inte jobbet som sådant. Amanda Gjinaj berättar hur roligt hon tycker det är att jobba på intensivvårdsavdelningen, hur hon känner att hon verkligen gör en skillnad för patienterna och hur bra hon trivs med kollegorna. Problemet var den extrema, och utdragna, arbetsbelastning som kom med pandemin.

ANNONS

LÄS MER:Målet: Semester i sommar för Mölndals sjukhus personal

– Vi har åtta patienter i stället för två i samma sal och även om jag har mina två patienter hjälper jag såklart de andra också. Det är mycket ljud överallt, det är varmt och det händer mycket. Man orkar inte till slut, säger hon och berättar att schemat också lagts om så det blivit mindre möjligheter till återhämtning.

Bland annat gick det inte att styra helgpassen längre och de lediga dagarna spreds ut.

– Jag var så trött och jag har kollegor som sjukskrivit sig för att det blivit för mycket. Jag vill inte att det ska hända mig också, då är det bättre att jag säger upp mig.

42 har lämnat

Amanda Gjinaj fick ett annat jobb, på barncancercentrum på Östra sjukhuset, och ser det som spännande med något nytt och att jobba med barn.

– Men utan pandemin hade jag stannat på iva. Jag gillar verkligen jobbet och kollegorna, säger hon.

LÄS MER:Mölndal på bottenplats i antal vaccinerade

Hon är inte ensam om upplevelsen. Från 1 april 2020 till samma dag i år har 42 sjuksköterskor, undersköterskor och läkare lämnat jobbet inom anestesi, operation eller intensiven på Mölndals sjukhus. Under helåret 2019, när pandemin ännu inte nått Sverige, var antalet 23. Det handlar då om uppsägningar, avsked och pensioner. Sjuksköterskor är de som slutat i störst omfattning.

Nina Nilsson, intensivvårdssjuksköterska på Mölndals sjukhus, märker tydligt hur pandemin nöter på personalen.

– I början av pandemin visste vi inte vad vi gav oss in i. Då tänkte vi ”vi måste fixa det här!”. Nu har vi slitit lika hårt genom alla 14 månader, förutom en liten paus i höstas. Personalen säger inte upp sig för att de vantrivs på jobbet utan för att få en chans att återhämta sig, säger hon.

Oro för semestern

Att det fortfarande inte med säkerhet går att säga att personalen kommer att få den sammanhållna sommarsemester de beviljats ser Nina Nilsson som ett extra orosmoment.

– Jag kan tänka mig att fler och fler tänker ”jag måste ta hand om mig själv, jag måste säga upp mig”. Det blir en sån utmattning att man säger upp sig eller tar tjänstledigt för att veta att där och då får man en paus, säger hon.

LÄS MER:Forskarteamet i Mölndal skapar tankestyrda proteser

Åsa Sand är områdeschef för flera av verksamheterna på Mölndals sjukhus, bland annat intensivvårdsavdelningen och akuten. Också hon ser en sammanhängande ledighet som Sahlgrenska universitetssjukhusets främsta åtgärd mot uppsägningar. Förutom det försöker sjukhuset erbjuda olika sorters stöd. Det är reflektionsstunder, enskilda insatser med företagshälsovården och rotation för större variation på jobbet.

– Men det viktigaste är att få stopp på pandemin. Personalen är trött och har ett stort behov av återhämtning, säger Åsa Sand.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS