Fokus på kyrkogårdens liv gav dem Mölndals miljöpris 2021

De sparar murkna stockar till skalbaggar, planterar blommor som faller fjärilar i smaken, strör ut sand till hem för bin och anlägger runda ängar. I Mölndals pastorat ska kyrkogårdarna myllra av liv.

ANNONS
|

– Åh, kolla där! Det är ett solitärbi, ett sandbi, ropar landskapsarkitekten Erika Nilsson och springer upp till en krattad grav där en liten pollinerare precis lyfter från sitt sandiga hem.

Att täcka vissa gravar med sand är bara ett av kyrkogårdsförvaltningens många sätt att stötta det surrande, krypande och växande livet på kyrkogårdarna i Mölndals pastorat.

LÄS MER:Omställning på kyrkogården – hit går årets miljöpris

– Vi har mer och mer känt att vi behöver tänka till lite. En kyrkogård är en grön oas i staden. Kan vi bidra så är det bra, säger Marie Fischer, kyrkogårds- och fastighetschef i Mölndals pastorats kyrkogårdsförvaltning.

Fick miljöpris

Hon, Erika Nilsson och deras kollegor sköter om Fässbergs, Kikås och Livereds kyrkogårdar, samt Kållereds gamla kyrkogård. Och de gör det så bra att de utsetts till Mölndals miljöpristagare 2021 för arbetet med att anpassa kyrkogårdarna så de är bra både för djur, växter och besökare. Inte minst har de fokuserat på insektsfaunan.

ANNONS

– På gravplatser som återlämnats till oss har vi planterat perenner och andra växter där insekter kan gömma sig och lägga ägg. Och vi har fladdermusholkar, fågelholkar och bikupor, och stockar för skalbaggar, säger Marie Fischer.

LÄS MER:Däck, kallingar och plast när hockeylaget städade vid Stensjön

Kyrkogårdsförvaltningen har också skapat rundlar där de planterat växter som insekter och andra smådjur gillar. Erika Nilsson visar på cirklar där ängsblommor ska få komma upp.

– Och här har vi honungsört, som är väldigt bra för bin, och lin. I cirkeln där borta har vi solrosor. Det var väldigt maffigt förra året faktiskt, säger hon.

Noga med info

För att de murknande stockarna och ytorna med vildblommor ska bli begripliga för besökarna har personalen också varit noga med att sätta upp skyltar och förklara vad de gjort.

– De som kommer till kyrkogården ska vara informerade. Och om de tycker något är fint och vill gynna faunan på egen hand vet de vad växterna vi planterat heter, säger Marie Fischer.

LÄS MER:Salamandrar upptäcktes i Hålsten – kan försvåra bygget

Förutom djurlivet vill kyrkogårdsförvaltningen också vara så snälla de kan mot miljön i stort. De testkör därför en ny sorts diesel, ecopar, i sina grävmaskiner för att minska utsläppen. Gräsklippare och andra mindre maskiner går på el.

För att minska slängandet av växter erbjuder kyrkogårdsförvaltningen paket med fleråriga plantor till de som inte kan eller hinner sköta anhörigas gravar själva.

– Det sparar tid och miljö, det blir så mycket transporter annars om det hela tiden behövs nya plantor. Och det blir billigare för det krävs inte lika mycket skötsel, säger Marie Fischer och menar att alla alltså tjänar på saken.

Karpar och kompost

Kyrkogårdsförvaltningen har också börjat med en sorts planteringlådor som optimerar livsvillkoren för växterna så mycket att det behövs färre plantor för att få till en prunkande rabatt.

– Det blir så bra i lådorna så de växer enormt. Och det kommer inte in några rötter från träd och buskar som stör, säger Marie Fischer.

Också komposteringen går bättre och bättre på kyrkogårdarna i pastoratet. De anställda tar själva bort granris från alla gravar för att det inte ska råka hamna i komposten, och besökarna blir allmänt allt bättre på att använda sorteringstunnorna tycker Marie Fischer.

– Sen har vi karpar som håller rent i dammen i minneslunden i Fässberg, så det behövs inga kemikalier där heller.

LÄS MER:Djur och natur står alltid i centrum för Leif Lithander

Att ha fått årets miljöpris ser Marie Fischer som peppande för hela kyrkogårdsförvaltningen.

– Vi är så stolta så! Det sporrar oss att göra ännu mer för miljön.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS