Nya beskedet: Hela förskolan kan behöva rivas

Tanken var att riva och ersätta halva byggnaden, men nu har fastighetsavdelningen tänkt om. I stället kan det bli en helt ny förskola i Bifrost. – Verksamheten flaggar för att det finns problem med innemiljön, säger projektchefen Thea Wedin.

ANNONS
LocationMölndal||

Utanför Bifrosts förskola står Johan Fihn Marberg. Han ska alldeles strax hämta sin tvåårige son August Fihn Marberg. Att hela förskolan eventuellt kan rivas ser han som något positivt.

– Det känns bra om de tar tag i det här nu. Det har ju varit på tal att riva delar av förskolan under flera år, säger Johan Fihn Marberg.

Bifrosts förskola är byggd 1975 och har länge haft problem med innemiljön. Anledningen är att det utsöndras kloranisoler, som bland annat bildas när tryckimpregnerat virke blir fuktigt.

LÄS MER:Extra miljoner till Mölndals skolor för att klara pandemin

– Det är inte farligt men lukten påminner väldigt mycket om mögel vilket gör att man kan få ont i huvudet och att det kliar i ögonen, säger Thea Wedin som är projektchef på stadens fastighetsavdelning.

ANNONS

Försökte åtgärda problemet

Under 2015–2017 försökte dåvarande lokalförsörjningsavdelningen åtgärda problemet genom en metod som kallas Ctrap, som ska hindra utsläppen. 2017 stoppades åtgärden, efter att den genomförts i ungefär hälften av byggnaden.

– När jag och de andra cheferna på fastighetsavdelningen började 2017 sa vi att det här känns inte bra. Det är en jättestor förskola och hållbarheten på den här åtgärden ligger på 10–15 år. Det blir en hög investeringskostnad för en väldigt kort livslängd, säger Thea Wedin.

LÄS MER:Nya planen – det händer med husen i Forsåker

Beslutet blev att i stället förbereda en rivning av halva förskolan. Den nyrenoverade delen, där man stoppat utsläppen, skulle stå kvar.

– Vi har flera gånger ställt oss frågan om det inte är bättre att riva hela byggnaden. Men eftersom halva fastigheten var renoverad och har ett högt värde ansåg vi att det var bättre att ha den i bruk 10-15 år till.

Tänker om

Men nu har kommunen upptäckt nya problem. Under arbetet med en ny detaljplan insåg tjänstemännen att förskolan är extra utsatt för skyfall. Blir det stora regnoväder kan vattnet samlas precis där förskolan ligger.

– Den nya byggnaden kan behöva höjas ungefär en meter för att skydda från det. För att skydda den kvarvarande byggnaden skulle man behöva bygga en 1,5 meter hög mur runt den, säger Thea Wedin.

LÄS MER:Nu får skolpersonalen visir: ”Blir en hjälp att stilla oron”

Samtidigt kom larm från skolförvaltningen om att personal och barn påverkas av innemiljön i de renoverade lokalerna. Om det har börjat släppas ut kloranisoler igen, eller om det beror på något annat, är inte klarlagt.

– De två faktorerna samtidigt gör att det, trots det höga värdet och den ökade kostnaden, kanske är bättre att riva av det här plåstret och få en bra helhetslösning, säger Thea Wedin.

Stor investering

Frågan har varit uppe i lokalstrategiska utskottet, där politikerna gick på samma linje.

– Vi bedömde att det bästa alternativet är att riva och bygga en helt ny förskola. Men det är en stor och tung investering, säger Kajsa Hamnén (M).

Nu ska ärendet vidare till kommunstyrelsen som tar det slutgiltiga beslutet. Om förslaget blir verklighet kan kostnaden för projektet öka från cirka 50 miljoner till 100 miljoner kronor.

LÄS MER:Trots protesterna – politikerna sa ja till förskolan i Hålsten

Redan i dag går ungefär hälften av barnen i paviljonger, men om hela förskolan ska rivas måste även de andra barnen flyttas.

– Vi ska ha en dialog med verksamheten om det, säger Thea Wedin.

Samtidigt säger hon att rivningen kommer dröja till nästa år. Först måste kommunen komma längre med detaljplanen, och hitta en bra evakueringslösning.

För föräldern Johan Fihn Marberg är personalen på förskolan det viktigaste. Får sonen August följa sina förskolelärare spelar lokalerna inte lika stor roll.

– Temporära lokaler känns inte som ett problem om August får ha kvar samma pedagoger, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS