Rawan Mawed kom till Mölndal för drygt fem år sedan. I dag har hon många vänner och trivs i området.
Rawan Mawed kom till Mölndal för drygt fem år sedan. I dag har hon många vänner och trivs i området. Bild: Elvira Linderot

Rawan flydde från Syrien – har skapat sig ett liv i Bifrost

Som 14-åring lämnade Rawan Mawed krigets Syrien och tog sig till släktingar i Mölndal. Efter två år kunde hennes familj komma hit.
– Det var jättesvårt, men jag visste att jag skulle få ett bättre liv. Jag slipper vara rädd, säger hon.

ANNONS
|

Rawan Mawed växte upp i Syriens huvudstad Damaskus tillsammans med sina föräldrar och syskon. Barndomen var bra. Hon gick i skolan, hade många vänner och kände sig trygg.

– Jag minns vår lägenhet, våra grannar, min klass när jag gick i grundskolan, alla fina minnen. Det var jättebra. Men när kriget kom blev det kaos, säger hon.

Rawan berättar hur hon hörde om bombningar och våld på nyheterna. När kriget kom till Damaskus förändrades livet.

– Jag förlorade några i min släkt i kriget, det var hemskt. Jag glömmer aldrig det jag var med om. Det kommer tillbaka när jag tänker på det.

ANNONS

Efter flyktingkrisen – så gick det sedan

Under 2015 ansökte knappt 163 000 personer om asyl i Sverige. En del av dem kom till Mölndal. Mölndals-Posten har träffat några personer som kom hit på flykt under åren 2015–2018 – för att höra vad som hände sedan. I andra delen: Rawan Mawed från Syrien.

Tidigare avsnitt: Qudratt har bott fem år i Sverige – vet inte om han får stanna

2015, när Rawan var 14 år, flydde hon från Syrien tillsammans med några av familjens bekanta. Resten av familjen blev kvar, men fick flytta till andra delar av landet.

– Vi har några släktingar som har bott många år i Sverige, över 20 år, så det var därför jag kom just till Sverige. Jag ville ta mig hit, säger hon.

Flyttade in hos släktingar

Rawan Mawed flyttade in hos släktingarna, som bor i Mölndal, och började på Fässbergsskolan.

– Det var inte lätt att bo här själv, men jag fick mycket hjälp av mina släktingar. Och jag kunde prata med min familj och visste hur de hade det.

LÄS MER:Flyktingboendena blir kvar i Eklanda och Forsåker

I skolan fick Rawan först gå i en klass för att lära sig svenska. Där träffade hon andra ungdomar från bland annat Afghanistan, Somalia och Syrien.

– Det var också nytt, med så många olika språk och kulturer. Jag är väldigt nyfiken och lärde mig lite ord från olika språk.

Samtidigt bestämde hon sig för att lära sig svenska så snabbt som möjligt, och efter sex månader började hon i en vanlig klass.

– Det första året använde jag mycket kroppsspråk och mobilen för att översätta. Jag förstod ganska mycket svenska men jag vågade inte prata. Sen blev det bättre och bättre, man får inte ge upp.

Träffade familjen efter två år

För Rawan gick det relativt snabbt att få uppehållstillstånd och efter två år kunde hon återförenas med sin familj. Då kom hennes föräldrar och lillasyster till Mölndal.

– På väg till flygplatsen grät jag jättemycket. Jag kunde inte förstå att de faktiskt skulle komma hit. Sen blev jag jätteglad. Jag mådde mycket bättre efter det.

Rawan Mawed bor i Bifrost med sin familj.
Rawan Mawed bor i Bifrost med sin familj. Bild: Elvira Linderot

I dag är Rawan 20 år och läser barn- och fritidsprogrammet på ett gymnasium i Göteborg. Samtidigt jobbar hon extra som ung kommunutvecklare i Bifrost. Hon har också fått svenskt medborgarskap.

– Jag mår bra här nu, säger hon och ler.

Att komma till ett helt nytt land var inte enkelt, men Rawan tycker att det har gått bra. Den största svårigheten har varit att hitta en bostad.

LÄS MER:Familjen Sharma bor fem i en tvåa: ”Blir väldigt tight”

– Vi fick hjälp av kommunen i början men sen skulle vi hitta en lägenhet på egen hand. Det var jättesvårt, det är bostadsbrist och mina föräldrar visste inte vart vi skulle ta vägen.

Svårt att få bostad

Till slut lyckades familjen få ett andrahandskontrakt i Göteborg där de kunde bo ett år. Nu bor de i en lägenhet i Bifrost, också i andra hand.

– Mina föräldrar står i bostadskön men det är svårt. Det borde byggas fler bostäder med rimliga hyror, säger Rawan Mawed.

Hon vill gärna bo kvar i Mölndal eller Göteborg, där hon har sina vänner och sin skola. I framtiden vill hon jobba och kanske plugga vidare.

– Jag gillar att lära mig nya saker.

LÄS MER:Anhöriga slog larm – stora brister på Bifrosts äldreboende

I början såg Rawan olikheterna mellan Syrien och Sverige, som vädret och språket. Men nu ser hon snarare likheterna.

– En del traditioner är annorlunda men man blir van med allting. Alla är människor, vi är lika, säger hon.

Rawan Mawed

Ålder: 20 år.

Bor: I Bifrost.

Uppvuxen: I Damaskus i Syrien.

Familj: Föräldrar och en lillasyster i Mölndal. Två bröder som bor i Tyskland.

Intressen: Träffa vänner, spela basket och cykla.

Gör: Går andra året på barn- och fritidsprogrammet på Burgårdens gymnasium.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS