Äldre ska slippa sjukhusresor – kan röntgas direkt på boendet

Fallolyckor är ett vanligt problem bland äldre. Nu vill Sahlgrenska Universitetssjukhuset införa mobil röntgen – som gör att patienterna kan undersökas i hemmet i stället för på sjukhus. Systemet ska nu testas på två äldreboenden i Mölndal.

ANNONS
|

Maja Sundström är sjuksköterska i Mölndals stad, och vårdar personer som bor på kommunens äldreboenden. Hon säger att fallolyckor är relativt vanligt bland äldre.

– När det händer i dag, och vi misstänker en fraktur, så måste de åka in till sjukhus och röntgas. Vi kan inte utesluta att det är det, säger hon.

Tanken med mobil röntgen är att de äldre ska kunna undersökas på plats i stället. På det sättet kan de slippa påfrestande sjukhusresor.

– De som åker in till oss ofta får ofta vänta både innan och efter undersökningen. Om de sen inte behöver sjukhusvård ska de vänta på en sjuktransport tillbaka till boendet, säger Cecilia Sandin som är röntgensjuksköterska på Mölndals sjukhus.

ANNONS

Införs efter sommaren

Projektet, som kallas för personcentrerad mobil röntgen, har varit igång sedan i höstas men ska testas i skarpt läge efter sommaren. Då införs systemet på några boenden i Mölndal, Göteborg och Härryda.

– Vi vill flytta vården närmare patienterna, säger projektledare Tony Jurkiewicz, som också är röntgensjuksköterska

LÄS MER:Sjuksköterskor i Mölndal får 50 000 kronor i lön – men Vårdförbundet är kritiskt

I Mölndal handlar det om Fässbergs äldreboende samt Eklanda äldreboende. Sjuksköterskan Maja Sundström tror att mobil röntgen blir en förbättring för de äldre.

– Jag tror det är jättebra. Vi ser ofta att de är tärda när de kommer hem från sjukhus, säger hon.

I veckan var projektledarna på plats för en workshop med kommunens sjuksköterskor. Bland annat diskuterades vilka rutiner som ska gälla när det händer en fallolycka.

Bilderna skickas direkt

Det första steget är att sjuksköterskan på äldreboendet undersöker personen. Vid behov larmas sedan SOS, som skickar ut både en ambulans och en röntgensjuksköterska.

– Då kommer två bilar, en från ambulansen och en från oss på mobil röntgen, förklarar Tony Jurkiewicz.

LÄS MER:Hälsa hemma i Kållered kombinerar ny och gammal läkarmetod

Själva röntgenapparaten väger inte mer än några kilo. Med den tar röntgensjuksköterskan sina bilder, som skickas direkt till en läkare på distans.

– Om de har en fraktur och behöver vård då åker man direkt till sjukhuset, men om de inte har en fraktur kan de vara kvar och vårdas på äldreboendet, säger han.

Finns det en risk att personer som behöver sjukhusvård inte får det?

– Nej, det tror jag inte. Eftersom ambulansen också är på plats gör de en gedigen bedömning. De är vana vid det och tar alltid med patienten till sjukhuset om det behövs.

Nära samarbete

Inför uppstarten har projektgruppen pratat med både personal och anhöriga. De kommer också följa upp och forska på de erfarenheter som görs.

– Mobil röntgen är inte nytt, det är etablerat i Norge och i Skåne har man hållit på med det ett tag. Men vi vill titta på hela patientresan och vad som händer efter röntgenundersökningen. Om de blir kvar och vårdas på boendet, vad händer då? säger Tony Jurkiewicz.

Han säger att det kommer krävas ett nära samarbete mellan kommunerna, sjukhuset och vårdcentralerna – där de äldres läkare finns.

LÄS MER:Hon slog larm om brister på äldreboendet – cheferna lyssnade inte

– Det här projektet kan bli en katalysator för att förbättra det samarbetet. Det pågår ett arbete på nationell nivå för att flytta vården närmare patienterna. Det här är en del i det, säger han.

Sjuksköterskan Maja Sundström säger att de kan bedriva mycket vård på plats, i samarbete med läkare och annan vårdpersonal, och tror att det kommer fungera bra.

Är du orolig över att ni ska få mer att göra på äldreboendena?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Jag räknar med att vi kommer få bra stöd i det här. Dessutom tar det mycket tid att samordna sjukhusresor och hemgång, så det kanske går jämnt ut.

Om projektet

Projektet personcentrerad mobil röntgen drivs av Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samarbete med primärvården och kommunal hälso- och sjukvård i Härryda kommun, Mölndals stad och Göteborgs stad. Projektet finansieras via Innovationsfonden VGR.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS