Anette Eriksson säger att hon får prioritera för att hinna med arbetet på Fässbergs äldreboende: ”Ibland får jag säga till min chef att jag faktiskt inte hinner vara med på ett möte, för att jag behöver vara ute i verksamheten”.
Anette Eriksson säger att hon får prioritera för att hinna med arbetet på Fässbergs äldreboende: ”Ibland får jag säga till min chef att jag faktiskt inte hinner vara med på ett möte, för att jag behöver vara ute i verksamheten”. Bild: Elvira Linderot

Många chefsbyten på Mölndals äldreboenden: ”Det är ett tufft uppdrag”

De senaste åren har det varit stor chefsomsättning på flera av Mölndals äldreboenden – en situation som kan skapa otrygghet och brister för boende och personal.
– Jag kan se att yngre och nya chefer blir vilsna, säger Annette Eriksson, enhetschef på Fässbergs äldreboende.

ANNONS
|

Inne på Fässbergs äldreboende arbetar Anette Eriksson. Hon är en av två enhetschefer som ansvarar för boendet.

– Det är ett tufft uppdrag. En del handlar om pensionärerna och anhöriga, en om personalen och en om verksamhetsutveckling och förvaltningsfrågor, säger hon.

Trots att det kan bli stressigt och krävande trivs hon med sitt arbete. Sedan 2013 har hon varit enhetschef inom kommunen, först på Lackarebäck och sedan på Fässberg.

– Jag flyttade till Fässberg 2019 när kommunen tog över äldreboendet. Det kändes som en rolig och spännande utmaning.

LÄS MER:Berzelius bästa boendet om Mölndals äldre själva får välja

Under sina år i Mölndals stad har hon dock sett andra enhetschefer komma och gå. En del har stannat länge på sina uppdrag, andra har blivit sjukskrivna eller valt att sluta som chefer.

ANNONS

– Jag kan se att yngre och nya chefer blir vilsna. Jag har försökt att ställa upp och vara lite mentor, säger Anette Eriksson.

Stor skillnad

För att få en inblick i chefsbytena har Mölndals-Posten begärt ut uppgifter om enhetschefer på stadens äldreboenden från 2017 till maj 2021. Det visar sig att de boenden som haft störst chefsomsättning är Lackarebäck, Bifrost och Eklanda.

På Lackarebäcks äldreboende har det arbetat tolv olika chefer sedan 2017.

– På hus C var det jättemånga chefsbyten. Sen när jag och min kollega flyttade till Fässberg blev det nya chefer på hela boendet. Jag är lite förvånad över att de lät oss flytta samtidigt. Det kanske hade varit bra om någon som arbetat där länge varit kvar, säger Anette Eriksson.

LÄS MER:Anna-Clara, 29, bor på äldreboende – politikern är inte nöjd med lösningen

Chefsbyten på äldreboenden

Så här många enhetschefer har äldreboendena haft från 2017–maj 2021. Beroende på hur stora äldreboendena är har de olika många enhetschefer anställda samtidigt, som ansvarar för olika avdelningar.

Fässbergs äldreboende: Staden tog över från det privata vårdbolaget Vardaga i januari 2019. Sedan dess har där jobbat fyra olika enhetschefer. I dag har boendet två enhetschefer.

Bifrosts äldreboende: Sedan 2017 har där jobbat nio olika enhetschefer. I perioder har äldreboendet haft två enhetschefer samtidigt.

Eklanda äldreboende: Sedan 2017 har där jobbat sju olika enhetschefer. I perioder har boendet haft tre enhetschefer samtidigt.

Brattåsgården: Sedan 2017 har där jobbat fyra olika enhetschefer. I perioder har boendet haft två enhetschefer samtidigt.

Brogården: Sedan 2017 har där jobbat tre olika enhetschefer. Boendet har två enhetschefer samtidigt.

Sörgårdens äldreboende: Sedan 2017 har där jobbat tre olika enhetschefer. I perioder har boendet haft två enhetschefer samtidigt. I dag har boendet en enhetschef.

Lackarebäck: Sedan 2017 har där jobbat tolv olika enhetschefer. Boendet har haft tre till fem enhetschefer samtidigt under åren.

Bidrog till missförhållanden

På Bifrosts äldreboende har det arbetat nio olika enhetschefer sedan 2017 – en situation som ska ha bidragit till de allvarliga missförhållanden som Mölndals-Posten tidigare berättat om.

Det handlar bland annat om kläder och glasögon som försvann, äldre som fick fel mat, uteblivna promenader och anhöriga som inte blev lyssnade på.

– Personalen var arga och skällde på varandra. Inga av rutinerna verkade fungera, har en anhörig tidigare sagt.

Enligt Mölndals stad berodde en del av chefsbytena på pension och föräldraledighet. Andra valde att sluta eller flyttades till andra äldreboenden.

LÄS MER:Hon slog larm om brister på äldreboendet – cheferna lyssnade inte

– Det man kan lära sig av detta är att när det har funnits behov på andra boenden, att man tar ett extra varv och funderar på om man ska flytta chefer eller om man kan lösa det på andra sätt. Att ha en stor chefsomsättning gagnar inte någon, säger Mariette Petric, som är en av två verksamhetschefer för äldreboenden i kommunen.

Den andra verksamhetschefen, Sarah Dunér, säger att för många chefsbyten kan innebära problem.

– Det finns alltid en risk för brist på kontinuitet, närvarande ledarskap och otillräcklig tid för en bra överlämning, säger hon.

LÄS MER:Snart väntas djurkalas på Fässbergs äldreboende

Behöver stöd

Eva Klang Vänerklint är sedan april 2020 chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad. Hon säger att enhetscheferna kan behöva ett större stöd.

– Jag vill att cheferna ska trivas och tycka att de har världens bästa jobb, men det är ett stort uppdrag. De kan ha ansvar för 30 till 50 anställda och många boende och anhöriga.

Vad kan det vara för stöd cheferna behöver?

– De behöver för det första stöd i att rekrytera personal och vikarier, för det är en stor tidstjuv. Från januari 2022 kommer vi ha en central vikarieenhet i staden. Sen kan man behöva stöd och handledning kring ekonomi till exempel.

Enhetschefen Anette Eriksson säger att hon får stöd om hon efterfrågar det, men tror att det kan vara svårt för nya eller oerfarna chefer att be om hjälp.

– Man kanske inte vågar säga ifrån. Men jag tycker det har blivit bättre bara det senaste åren. Det är tydligare vilket stöd som finns nu, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS