Johanna vill influera och krossa fördomar: ”Handlar om allas lika värde”

Johanna Andersson från Åby brinner för att hjälpa andra människor och vill dagligen krossa många fördomar. Hon tycker det är viktigt att alla känner sig inkluderade i samhället och på Instagram pratar hon öppet om sin cp-skada och psykiska ohälsa för att nå ut till fler.

ANNONS
LocationMölndal||

Johanna Andersson, 24 år, är född och uppvuxen i Mölndal och bor sedan tre år tillbaka i en lägenhet i närheten av centrum. Väl inne i lägenheten är det välstädat och allt ser ut att vara på sin plats. Väggarna är täckta med tavlor och flera drömfångare i olika färger och storlekar, som är till för att fånga upp Johannas många drömmar. På en bänk i hallen lyser ett grönt ljus som sprider ut en doft i rummet.

– Jag brukar ha det tänt för min hund som gick bort för några veckor sedan. Hon blev två och ett halvt år, men hon blev sjuk och somnade till slut in i min famn, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Fem unga berättar: Så är det att vara trans, bög och lesbisk i Mölndal

Johanna har så länge hon kan minnas alltid tyckt om att hjälpa andra människor och när hon fyllde 16 år började hon engagera sig i politiska frågor. Hon har varit med och deltagit i ett flertal kampanjer, där hon bland annat varit med och tagit fram ordet funkofobi i Svenska Akademiens ordlista. Hon pratar mycket om just det ordet och menar att det är viktigt att inkludera alla människor i samhället.

– Det handlar om allas lika värde, alla fördomar ska bort, det är ju ändå 2021. Jag tycker inte att det ska vara vi och dem, utan alla olika människor ska känna sig inkluderade. Det är så mycket som behöver förändras i samhället.

– Min mamma har alltid stått vid min sida och sett mig för den jag är, det har aldrig varit någon särbehandling och det ska det inte vara heller.

Johanna pausar en stund och kollar på sin assistent och säger:

– Fråga Tiana om jag är bestämd när det kommer till sånt här.

– Ja du är väldigt envis skulle jag säga. Men du är också väldigt rolig, glad och impulsiv. Du är en riktig jasägare, säger Tiana.

”Jag hade inte varit samma person”

Johanna kom till världen två månader för tidigt, tillsammans med sin enäggstvilling. Men efter en tid märkte hennes mamma och pappa att det var något som inte stod rätt till.

– När jag var liten bebis så ville jag stå upp men mina muskler var spastiska, jag hängde med huvudet och händerna var knutna. Det visade sig att jag hade fått en syrebrist i hjärnan som var en konstaterad hjärnskada, en cp-skada.

Johanna Andersson från Mölndal.
Johanna Andersson: ”Man kan inte kämpa ensam, man måste vara fler som kämpar åt samma håll”. Bild: Sanna Puoskari

Hon blickar tillbaka på de allra första åren av sitt liv och beskriver dem som svåra, då hon kände att hon aldrig riktigt passade in.

– Upp till 10-årsåldern tyckte jag att det var jobbigt. Jag ville springa och göra allt det där som alla andra barn gjorde. Det var många som var elaka, men min syster stöttade och stod upp för mig, säger hon och fortsätter:

– Att jag inte kan gå är inte jobbigt, utan det är allt som är runtom. Men jag hade inte heller varit samma person utan min permobil.

LÄS MER:Alissa kan ha blivit invånare nummer 70 000

Hon har under stora delar av sitt liv alltid haft en assistent med sig som hjälper till med vardaglig sysslor så som att duscha, tvätta och laga mat. I princip allt förutom att skriva och läsa.

– Jag har alltid haft lättare för att formulera mig i skrift, just när det handlar om känslor och tankar. När jag var yngre ville jag bli journalist men nu känner jag att jag vill jobba med människor på något sätt. Jag funderar på att läsa till behandlingspedagog i vår.

Johanna Andersson från Mölndal.
Johanna Andersson trodde inte att hon skulle överleva sin 18-årsdag. Bild: Sanna Puoskari

Pratar öppet om det mesta på sociala medier

I augusti samma år som hon fyllt 18 år fick hon diagnosen Borderline, som är en emotionell instabil personlighetsstörning. För Johanna innebär det att humöret snabbt kan variera och går antingen uppåt eller nedåt.

– Jag mådde väldigt dåligt och trodde inte att jag skulle överleva min 18-årsdag. Men det blev bättre sen när jag fick min diagnos, då fanns den på papper och jag fick rätt mediciner.

LÄS MER:Lucas Simonsson är mäktigast på Instagram

På sociala medier vill hon nu sprida kunskap om sin diagnos, funkofobi och lyfta fram andra viktiga ämnen, så som psykisk ohälsa. Men hon vill framför allt krossa alla fördomar om att hon exempelvis inte kan skaffa barn, resa, festa eller liknande.

På Instagramkontot johannalouise.se pratar hon öppet och ärligt om mycket, och skäms inte över något.

– Jag döljer ingenting, det är viktigt att prata om allt. Jag vill visa att man kan må dåligt och att det är okej. Det kanske kan hjälpa andra och gör att de kanske inte känner sig lika ensamma.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS