Mårten Södermark spelar padel 2–3 gånger i veckan och försöker alltid vara noga med att värma upp och stretcha för att undvika skador.
Mårten Södermark spelar padel 2–3 gånger i veckan och försöker alltid vara noga med att värma upp och stretcha för att undvika skador. Bild: Matilda Spetz

Vanligaste padelskadorna – så undviker du dem

Att spela padel är trendigare än någonsin – vilket även syns på mängden skador. Sportens snabba förflyttningar kan leda till knäskador, stukningar och ”padelarmbåge”.
– Har man inte värmt upp innan finns det en risk att drabbas av någon krämpa, berättar osteopaten Petter K. Jormin.

ANNONS
|

Att spela padel har visat sig populärt och allt fler söker sig till den sociala sporten – vilket inte minst syns när nya padelbanor poppar upp runt om i kommunen.

Petter K. Jormin är osteopat och har arbetat på Mölndalskliniken i tio år. Han berättar att han har lagt märke till att intresset för padel har ökat kraftigt.

– Vi i branschen märker av att det har blivit stort, berättar Petter K. Jormin.

LÄS MER:Tre nya padelbanor byggs i Lindome – ska stå klara i juni

Stukningar, knäskador och ”padelarmbåge”

Petter K. Jormin säger att det blivit vanligare att personer söker hjälp för skador de fått efter att ha spelat padel. Han beskriver att det är vanligt med stukningar, knäskador och den så kallade ”padelarmbågen”.

ANNONS

– Padelarmbåge är en överansträngning i muskulaturen i underarmen. Det kan uppstå om man kramar racket för hårt eller spänner sig för mycket. Liknande skador kan uppstå när man spelar tennis, berättar han.

Petter K. Jormin, osteopat.
Petter K. Jormin, osteopat. Bild: Privat

Han förklarar att padel verkar vara en sport som ”många blir bitna av” och typpersonen som söker hjälp för padelrelaterade skador är en person mellan 40–60 år. Många har varit fysiskt aktiva tidigare, men har sedan varit mer inaktiva under en period.

– Sedan är det kanske någon kollega som drar med en till en padelbana och man inser att det är ett bra sätt att komma i gång och röra på sig, säger Petter K. Jormin.

Han fortsätter:

– Man kanske kör lite för ofta i början och då blir det chockartat för kroppen.

LÄS MER:Alla 25 banorna snart klara – nu vill padeljätten locka fler tjejer

Dra av hälsenan

Att dra av hälsenan är en stor skada som uppkommer genom att foten hamnar i en onaturlig vinkel. Hälsenan sträcks då ut tills den inte mäktar med och brister.

– Skadan är vanligare i padel om man jämför med en del andra sporter. Detta på grund av att många spelar just för nöjes skull och kanske inte har varit så aktiva tidigare, säger Petter K. Jormin.

Han berättar att rehabperioden kan vara lång. Om man dragit av hälsenan kan det ta mellan 20–30 veckor innan det går att spela igen.

– Då gäller det att man sköter sin rehab också. Man får vara beredd på att det kan ta tid. Men att återgå till det vardagliga livet går förstås betydligt snabbare.

Undvika skador

För att undvika skador är det viktigt att värma upp innan. Att komma direkt från jobbet för att senare kasta sig in på padelbanan är alltså en dålig idé.

– I padel är det mycket snabba förflyttningar och start-och stopprörelser. Har man inte värmt upp innan finns det en risk att drabbas av någon krämpa, berättar Petter K. Jormin.

Han förklarar att det är bra att jogga lite innan matchen, göra några tåhäv och större övningar som benböj för att minska risken för skador. Att stretcha underarmarna, benen och att rulla i gång axlarna är också viktigt.

– Det är även bra att styrketräna för att bygga upp muskulaturen.

LÄS MER:Inget OS för Mikaela Mässing – knäskadan sätter stopp: ”Extrema smärtor”

”Är noga med att både stretcha och styrketräna”

En av alla padelentusiaster är Mårten Södermark, som bland annat spelar på Absolute Padel Club i Lindome. När Mölndals-Posten är där har han precis testat en av de nya banorna.

– Jag har spelat i ungefär ett och ett halvt år, berättar han och dricker en klunk vatten.

Att värma upp innan en padelmatch är en självklar del i rutinen. Mårten berättar att han i vanliga fall brukar försöka cykla innan padelmatcher för att inte vara helt kall i kroppen när han drar i gång.

– Jag har spelat badminton förut och gör en del prehab-övningar. Hittills har jag inte haft någon padelskada men jag är noga med att att både stretcha och styrketräna.

Osteopatens tre tips för att undvika skador

1. Kör inte för många pass för tätt på raken. Skynda långsamt.

2. Värm upp innan. Du kan till exempel jogga, göra några benböj för att få i gång blodcirkulationen och rulla i gång axlarna och fötterna.

3. Stretcha. Och gör det gärna både före och efter matchen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS