Said hittade friheten på en bergvägg i Lackarebäck

I 30 år har Said Belhajs liv handlat om klättring. Första berget besteg han som 10-årig Krokslättsbo och när han var 14 år tog han plats i klätterlandslaget. Nu lever Said på att klättra i berg, runt om i hela världen.

ANNONS
|

Det är 1991 och Said Belhaj är 10 år. Från fönstret hemma i Krokslätt ser han Rallarberget i Lackarebäck torna upp sig. En längtan växer sig allt starkare: det spelar ingen roll vad föräldrarna tycker, han måste klättra upp. Ingen i Saids närhet klättrar i berg, men på biblioteket i Mölndal hittar han en bok om klippklättring och säkring. Klätterutrustningen är för dyr så han bygger den själv. Med hemgjorda grejer, som en sele byggd av säkerhetsbältet från en bil, lockar Said med sig en kompis som ska säkra honom och tar sig till berget.

– Jag var livrädd, men det var en skräckblandad förtjusning. Sen fortsatte det, säger Said Belhaj där han sitter nedanför en långsmal klippa i en bokskog i Lackarebäck, 30 år senare.

ANNONS

LÄS MER:Bohusleden rustas upp: ”Viktigt med hög standard”

För ung för gymmet

Bredvid honom ligger en portabel madrass för bouldering – klättring på klippblock eller låga väggar inomhus. På den står en påse med krita som hindrar händerna från att bli svettiga, en liten borste för att ta bort överskottskrita från berget och ett par klätterskor. För klätteräventyret som tioåring blev inte hans sista. Det blev en upplevelse som formade hela hans liv.

När Said växte upp var det 16-årsgräns på Fysikens klättergym. Han brukade smyga in ändå, även om han blev utkastad titt som tätt. Som 14-åring kom han med i Sveriges klätterlandslag, där han fortsatte att tävla i tio år. Men kvar i landet han tävlade för var han inte. Efter gymnasiet packade han väskan.

LÄS MER:Utan frivilligarbete ingen klubb: ”Självklart att hjälpa till”

– Det är lite lågt i tak i Klättersverige. Jag kunde inte se hur jag skulle kunna fortsätta med ett vettigt klätterliv om jag stannade kvar. Så först flyttade jag till södra Frankrike som var ett Klättermekka då. Det var där man skulle vara. Sånt som ansågs svårt här var ingenting där, det var en mer gränslös klätterscen.

Världen är hans hem

Sedan dess har han rest åkt omkring i 20 år.

– Jag har åkt till över 50 länder och hundratals, kanske tusentals klätterområden. Det är rena vansinnet hur mycket jag har flängt omkring. Men allt blir en vana, säger Said, vars jobb nu alltså blivit att klättra i berg runt om i världen.

Han sysslar med all sorts klättring, högt och lågt, på berg och is – allting lockar. Sponsring gör att han får betalt för att använda olika märkesprodukter under klätterturerna. I början var sponsringen lite knaper.

LÄS MER:Nu packar Lars Brandin ihop Trollskogen i Livered: ”Det är så känslosamt”

– Det blev mycket att lifta runt och bo i grottor i Sydeuropa... Ingenting är fixat när man reser omkring, man får improvisera väldigt mycket. Det är som i klättringen också, säger han medan regnet prasslande börjar falla över bokskogen.

– När man börjat resa ser man att det inte finns något som säger att man behöver bo på ett ställe. Man kan leva på så himla många olika vis.

Hittat friheten

I klättringen har han hittat en frihet.

– Det finns så mycket regler och ordning som någon annan hittat på. I klättringen är du helt fri. Det har jag alltid gillat. Och alla söker en mening och ett sammanhang. Vete fan vad jag hade gjort om jag inte hade klättrat. Det är nummer ett i mitt liv.

De senaste åren har klättring blivit rejält populärt i Sverige. Inomhus. Att klättra på faktiska klippor och berg har inte lockat lika många.

– Inomhusklättring är så lättillgängligt och tidseffektivt, säger Said och menar att också utomhusklättring kan vara lättillgängligt.

LÄS MER:Så kan du minska nedskräpningen i skogarna

Han tipsar om boken ”Klättring i Göteborg med omnejd” där det går att hitta berg med rätt svårighetsgrad. Han trycker också på vikten av att gå en kurs och lära sig säkerhet och att bete sig hållbart för både natur och omgivning. Sedan är det bara att bege sig ut, med utrustning, skräppåse och omtanke mot dem som bor i närheten. Svårare behöver det inte vara.

– Man behöver inte åka långt och det behöver inte vara komplicerat. Traditionellt finns en bild av att man ska klättra i något jättemäktigt berg. Men det krävs inte så mycket egentligen.

Said Belhaj

Ålder: 40 år.

Bor: I världen. Född och uppvuxen i Krokslätt.

Familj: Pappa, mamma, två bröder.

Gör: Klättrare på heltid. Har utvecklat nya klätterleder i Bohuslän sedan pandemin slog till.

Intressen: Musik, foto, resa, kultur, qigong och böcker. ”Jag har precis börjat skriva på min första bok”.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS