Malin Kewenter, överläkare vid medicin- och akutkliniken på Mölndals sjukhus berättar att värmen har gjort att antalet akutfall ökat de senaste veckorna.
Malin Kewenter, överläkare vid medicin- och akutkliniken på Mölndals sjukhus berättar att värmen har gjort att antalet akutfall ökat de senaste veckorna. Bild: Torbjörn Arvidsson

Fler och fler söker vård för värmen i Mölndal

Värmen har gjort att antalet akutfall har ökat på Mölndals sjukhus jämfört med tidigare i sommar. De två senaste veckorna visar en tydlig uppgång av antalet patienter.

ANNONS

Det är speciellt äldre människor som far illa i sommarvärmen. Hjärt-, lung- och njursjuka är några patientgrupper som har det särskilt svårt.

Vatten och salt

I den 30-gradiga värmen rubbas saltbalansen i kroppen vilket kan orsaka svåra skador på sikt.

Därför gäller det att både dricka vatten och att tillföra kroppen salter.

LÄS MER:Så jobbar du hemma i 32 graders värme

– Man kan få i sig extra salt i form av salttabletter och salta kex, säger Malin Kewenter, överläkare vid medicin- och akutkliniken på Mölndals sjukhus.

Och hur mycket ska man dricka?

– En frisk person bör dricka tre liter om dagen när det är så här varmt. Är man hjärtsjuk, till exempel, ska man vara försiktigare.

ANNONS

Patienterna på Mölndals sjukhus får sedan ett par veckors tid extra dryck då personalen går runt med speciella dryckesvagnar på avdelningarna.

– Men vi ser också att antalet vårddygn ökar i och med att många av våra patienter får dropp när de är inlagda, konstaterar Malin Kewenter.

LÄS MER:Så skyddar du dig bäst i värmeböljan

Har du något råd om mat i värmen. Många känner sig inte lika hungriga om temperaturen ligger på 25-30 grader?

– Vi måste ju äta och är man inte så hungrig tycker jag man ska dela upp måltiderna på flera gånger under dagen istället.

Om vi pratar om fysisk träning då?

– Träna tidigt på morgonen eller sent på kvällen i så fall, för röra på oss behöver vi ju göra oavsett väder. Träning i för höga temperaturer gör att det blir svårt att kompensera för den mängd vätska du förlorar.

Råd när det är varmt

Drick extra mycket

Drick mer än vanligt, även om du inte är törstig. Det bästa är om du dricker vatten. Men söta drycker som saft och läsk är bättre än att inte få i sig någon vätska alls.

Du som är äldre än 65 år och har en hjärtsjukdom, njursjukdom eller tar läkemedel bör prata med din läkare om hur mycket extra du ska dricka.

Undvik alkohol och drycker som innehåller koffein, till exempel kaffe och te. De är vätskedrivande vilket betyder att du kissar mer. Då blir du snabbare uttorkad om det är mycket varmt.

Håll kroppen sval

Alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Ha på dig löst sittande kläder som täcker huden. Skydda huvudet med en hatt och var i skuggan så mycket som möjligt.

Svalka dig då och då med en sval dusch eller ett bad. Du kan också lägga en blöt handduk runt nacken.

Källa: 1177.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS