Maja Lidbeck.
Maja Lidbeck. Bild: Arkivbild

Katastroferna kommer närmare – dags att göra ditt för klimatet

Mitt i vår härliga sommarsemester dränks länder av skyfall och härjas av enorma bränder. Det är hög tid att sluta blunda för klimatproblemen och ta vårt personliga ansvar.

ANNONS
|

Vilken härlig sommar vi har ändå. Restaurangerna stänger sent, Liseberg har öppnat, Mölndals sjöar är varma och mer än halva Sveriges befolkning har antikroppar. Men... Det har brunnit i Kanada, USA och Sibirien; Kina, Tyskland och Belgien har svämmat över. Människor dör. Inte så härligt ändå, totalt sett, om man tänker efter.

I sommarstugan i Värmland ligger tjärnen blankt stilla i den tysta djupa skogen. Här är det torrt, tänker jag när vi letar svamp. Här skulle det brinna bra, i rishögar på hyggen och i tunna tallstammar. Det skulle kunna försvinna, alltihop, det vet vi för det har hänt förut. Kanske inte exakt här, men vem vet var det blir nästa gång.

ANNONS

Det är inte första sommaren som världen brinner så att människor tvingas fly. Inte den sista heller, om man ska tro experterna vilket man ju ska. Vi kan låtsas att det beror på Vädret, men vi vet att problemet är Klimatet. Och det kommer närmare nu. När katastroferna drabbar städer som ser ut som våra, bara några tågtimmar bort, tittar vi på varandra och säger att “Det är helt sjukt att det kan hända här”.

Det vi behöver komma ihåg i solstolen i vår härliga semesteridyll är att det faktiskt kan hända just precis här. Men blöta efter Flumeride och adrenalinstinna av Valkyria behöver vi också komma ihåg att det trots allt inte är värst för oss. Beräkningar från Världsbanken visar att inom 30 år kommer fler än 143 miljoner människor vara på flykt på grund av klimatförändringar. Förutom brist på mat och vatten ökar även risken för politisk och ekonomisk instabilitet samt konflikter inom och mellan länder.

Så det vi behöver komma ihåg när vi ska kvällsbada i Stensjön, är att vi kanske kan cykla dit. Det vi behöver tänka på när vi kan börja boka resor igen, är att vi kanske inte måste flyga. Det vi behöver påminnas om när vi sitter på kvällsöppna uteserveringar, är att det finns växtbaserade alternativ på menyn. “Men, politikerna då?” protesterar någon nu. Ja, de har ett ansvar men det betyder inte att vi inte har det. En stor studie från Chalmers visar att kött- och mejeriproduktionen lämnar ett stort klimatavtryck och att om världens befolkning åt helt växtbaserat skulle den globala jordbruksytan kunna minska med mer än 75% (en yta motsvarande hela USA, EU, Kina och Australien). Alla måste inte bli veganer men alla kan lägga något grönt på grillen. Uppoffringarna känns ganska små ändå, med tanke på vilka konsekvenserna kan bli. Än har vi väl inte gett upp hoppet om fortsatt härliga somrar i Mölndal, Värmland och världen?

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS