När det är varmare i Mölndals sjöar trivs även vibriobakterierna bättre.
När det är varmare i Mölndals sjöar trivs även vibriobakterierna bättre. Bild: Elvira Linderot

Varmt i Mölndals sjöar – ökar risken för infektioner

De sköna temperaturerna i Mölndals sjöar gör att bland annat vibriobakterier trivs allt bättre och risken för att drabbas av infektioner ökar.
– Om man badar med sår eller skadar sig i vattnet kan de otrevliga bakterierna ta sig in i såret, säger läkaren Tobias Börjesson.

ANNONS
|

Temperaturerna i Mölndals sjöar ligger i snitt på 24,7 grader. I det sköna vattnet är det fler än bara semesterfirare som vill plaska runt. De varma temperaturerna gör att bland annat vibriobakterierna trivs allt bättre. Bakterierna kan få fäste och orsaka infektion om de kommer i kontakt med ett sår, hörselgångarna eller tarmarna.

LÄS MER:Gäss och kossor – bovarna bakom bajsvattnet i Stensjön?

Tobias Börjesson, specialist i allmänmedicin, arbetar på Distriktsläkarna Mölndal och berättar att det främst är äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som riskerar att drabbas. Bakterierna kan orsaka mildare former av sjukdom som öroninfektion eller diarré om man svalt vatten. Om bakterierna får fäste i ett sår och sprids kan de även orsaka blodförgiftning, vilket ibland kallas för badsårsfeber. Om vibriobakterierna tar sig in i ett sår kan symtom vara smärta från såret, feber och att man känner sig allmänpåverkad.

ANNONS

– Inkubationstiden är mellan 1–3 dagar så om man känner sig febrig och dåsig och misstänker att man fått en infektion i ett sår är det bra att säga till läkaren att man har badat i just sötvatten. Känner man sig jättesjuk är det akuten som gäller, säger Tobias Börjesson.

LÄS MER:Kommunen byggde en handikappramp vid Tulebosjön – gick rakt ner i vassen

”Säkrast att ta ett dopp i havet”

Tobias Börjesson är även noga med att påpeka att man inte ska bada om man har sår.

Tobias Börjesson, specialist i allmänmedicin, arbetar på Distriktsläkarna Mölndal Vårdcentral och BVC.
Tobias Börjesson, specialist i allmänmedicin, arbetar på Distriktsläkarna Mölndal Vårdcentral och BVC. Bild: Privat

– Om man badar med sår eller skadar sig i vattnet kan de otrevliga bakterierna ta sig in i såret. Om man skulle skära sig på något när man badar ska man kliva upp ur vattnet och tvätta såret med tvål och vatten direkt.

LÄS MER:Kommunen anordnar simskola utomhus: ”En fråga om liv och död”

13 fall rapporterade i Sverige i juli

Vid vattentemperaturer över 20 grader under en längre tid trivs vibriobakterierna. Nu i juli har 13 fall av allvarligare vibrioinfektioner rapporterats och då har det främst varit vid kustlandskapen i Götaland och Svealand. Under värmeböljan 2018 rapporterades 23 fall i juli och 45 fall i augusti.

Om man drabbats av en vibrioinfektion ställs en diagnos med hjälp av en bakterieodling från såret, hörselgången eller avföringen. Ofta behandlas även infektionen med antibiotika.

– Om det finns en möjlighet för bakterierna att ta sig in så bör man vara uppmärksam, säger Tobias Börjesson.

Under de senaste dagarna har temperaturerna sjunkit något men det är fortfarande viktigt att vara uppmärksam på även små sår.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS