Bristande tillgänglighet för funktionshindrade i Mölndal – tre platser sticker ut

Jan Ambecker, 77 år, föddes med en cp-skada och kör manuell rullstol. Det ställer krav på tillgängligheten i staden – och där menar han att det fortfarande finns en del att förbättra.
– Den bilden är hård, men det händer inte mycket, säger Jan Ambecker.

ANNONS
LocationMölndal||

I slutet av juli skrev Mölndals-Posten om Aina Granath som inte kan ta sig till stadshuset med sin rullator på grund av den undermåliga vägen dit. Det är däremot inte den enda platsen i Mölndals kommun där tillgängligheten för funktionsnedsatta är begränsad.

LÄS MER:Aina kan inte ta sig till stadshuset: ”En kommun får inte lov att göra så”

Tre viktiga platser

Jan Ambecker, 77 år, flyttade till Mölndals kommun 1979 och har suttit i rullstol hela livet. Han är sekreterare i DHR (Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet) i Mölndal. Deras viktigaste punkt för stunden är just tillgängligheten i staden – och där pratar de allra främst om tre särskilda platser.

Den första är just vägen till Stadshuset. Den andra är badet vid Rådasjön. Där har det varit ett problem länge, berättar han.

ANNONS

– Man kommer inte till där. Man kan inte komma ner till vattnet med rullstol.

Badplatsen vid Rådasjön är en av de platser som DHR vill se en förbättring av.
Badplatsen vid Rådasjön är en av de platser som DHR vill se en förbättring av. Bild: Adam Fröberg

Problemet är främst att det ligger ett stort betonghinder framför vägen ner till badplatsen. En badplats som dessutom är en av få i kommunen som ska vara anpassade för funktionsnedsatta. Därtill är det inte asfalterat hela vägen från parkeringen ner till rampen som går ut i vattnet.

LÄS MER:Hur länge ska Aina behöva vänta för att kunna gå till Mölndals stadshus?

Regndrabbad tunnel

Den tredje platsen som DHR fokuserar på för tillfället är tunneln som går under järnvägen vid Gunnebo slott.

– Vägarna där, när det regnar så rinner det ner vatten in i tunneln så att det är svårt att ta sig fram med rullstol, säger Jan.

Tunneln under järnvägen vid Gunnebo slott fylls med vatten och dåligt underlag när det regnar mycket.
Tunneln under järnvägen vid Gunnebo slott fylls med vatten och dåligt underlag när det regnar mycket. Bild: Adam Fröberg

När DHR lyfter upp dessa platser för kommunen tycker Jan Ambecker att responsen är otillräcklig.

– De har inga bra svar, helt enkelt. Den bilden är hård, men det händer inte mycket. De säger att de ska fixa det, men det går trögt. Jag vill att det blir mer tillgängligt. Kommer du med en manuell stol så är det svårt, säger han och fortsätter:

– Viljan är nog god, men det tar tid. Allt handlar om pengar.

Generellt sett tycker Jan Ambecker att Mölndals kommun har blivit bättre för folk med funktionsnedsättning över åren. En särskild plats har inneburit ett stort lyft, menar han.

– Tillgängligheten har blivit bättre nu sedan de byggde gallerian. Allt går ju framåt. Det är ju bättre överlag. Man har börjat tänka på det här med ramper och grejer.

LÄS MER:De har Mölndals häftigaste kontorslokal – välkommen in

Han berättar att just ramperna är väldigt viktiga – och hoppas att de fortsätter byggas i Mölndals kommun. Vidare önskar han att mer fokus läggs på trottoarkanter som många gånger kan vara för höga. Då är det viktigt att det finns delar av trottoarkanten som är lägre för att det enklare ska gå att komma upp med rullstol.

Svårt med rullstol

Stadshuset är en sedan tidigare känd plats som det är svårt att ta sig fram till med funktionshinder. Det är också en plats som kommunen har fått höra om flera gånger, menar Jan Ambecker.

– Den gången upp där till entrén. Det är svårt när du kommer med en manuell rullstol. Det går att komma dit, men det är väldigt svårt. De gångerna det har kommit stänk på plattorna till exempel, då går det inte.

Chefen medger brister

Magnus Stahre, fastighetschef i Mölndals stad, håller med om att tillgängligheten varit eftersatt när det gäller kommunens fastigheter.

– Ja, det kan jag tycka. Men nu har vi anställt en tillgänglighetsansvarig som kommer att ta ett grepp om hur vi ska öka tillgängligheten, framförallt när det gäller publika lokaler, säger han.

LÄS MER:Kommunen byggde en handikappramp vid Tulebosjön – gick rakt ner i vassen

Enligt Magnus Stahre är det Marie de la Motte som har anställts som ny tillgänglighetsansvarig på Mölndals stad. Hon kommer bland annat se över vad som behöver göras i och kring byggnader som Stadshuset, Aktiviteten och Åbybadet.

– Som vanligt är det en resursfråga. Det handlar naturligtvis om hur mycket pengar som kan avsättas till detta.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS