Kyrkoherden Carl Sjögren är högst ansvarig för Svenska kyrkan i Mölndal, där församlingarna Fässberg, Kållered och Stensjön ingår.
Kyrkoherden Carl Sjögren är högst ansvarig för Svenska kyrkan i Mölndal, där församlingarna Fässberg, Kållered och Stensjön ingår. Bild: Foto: Carina Etander Rimborg

Så tycker Mölndals kyrkoherde om att viga samkönade par

Inför kyrkovalet har frågan om prästernas rätt till att säga nej till vigsel av samkönade par hamnat högt upp på agendan. Mölndals kyrkoherde Carl Sjögren sade i en intervju med Mölndals-Posten 2018 att ett äktenskap ska vara mellan en man och en kvinna och att han personligen inte ville viga samkönade par – står han fast vid det i dag?
– Jag har stor respekt för att frågan är komplex och berör på djupet, säger han.

ANNONS
|

I Mölndal, där de så kallade pastoraten, Fässberg, Kållered och Stensjön ingår, är det Carl Sjögren som är kyrkoherde. Förutom att vara ytterst ansvarig för bland annat budget, personal och vad de lär ut, är det också kyrkoherdens jobb att se till att alla som vill gifta sig i kyrkan får det.

Alltså är ansvaret för vigseln aldrig den enskilde prästens.

– Det är mitt jobb att se till att det blir så fantastiskt bra som det kan bli för de brudparet som kommer. Oavsett hur det ser ut om det är två killar, två tjejer eller en av varje som ska gifta sig, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Chefen om det uppskjutna datumet för nya Ikea i Kållered: ”Blandade känslor”

”Anser att äktenskapet är för man och kvinna”

I en intervju till Mölndals-Posten 2018 lät det dock lite annorlunda. Då hade han precis tillträtt på posten som kyrkoherde efter Susanne Rappmann. Hon hade under sina år på posten lyft hbtq-frågor på kyrkans agenda.

Carl Sjögren underströk i intervjun att allas lika värde är en grundsten, men gjorde ingen hemlighet av att han hade en annan ståndpunkt när det kom till sin egen syn på samkönade äktenskap.

– Svenska kyrkan har ju numera två olika äktenskapssyner, där båda är accepterade. Men jag anser att äktenskapet är för man och kvinna. Samtidigt är det väldigt tydligt att vi inte ska diskriminera. De samkönade par som vill vigas här ska få en jättefin vigsel, men jag kommer inte att förrätta de vigslarna, sade han då.

LÄS MER:Mölndal fyller 100 år – Per Andersson leder fest i Stadshusparken

2018 sa du till Mölndals-Posten att du inte vill viga samkönade, står du fast vid det i dag?

– Jag har pratat med dem jag möter om det som är berörda och haft många fina samtal. Och jag har stor respekt för att frågan är komplex och berör på djupet, mer än vad man kan uttrycka på några rader i till exempel en tidning.

Men du har inte ändrat uppfattning?

– Jag vill att alla ska känna sig älskade av Gud och välkomna till kyrkan i Mölndal. Därför samtalar jag gärna, men inte i media, säger han och fortsätter:

– Jag är glad över den äktenskapslagstiftning som gäller i Sverige sedan 2009 och som vi i Svenska kyrkan står bakom. Alla par som kommer till kyrkorna i Mölndal kommer att få en underbar vigselgudstjänst, vi behandlar alla par lika och alla par är lika värdefulla oavsett om de är homosexuella eller heterosexuella.

LÄS MER:Glatt mingel när före detta kyrkoherde återvänder som biskop

Kyrkoherden: ”Jätteviktigt att alla har samma möjlighet”

I dag håller han i alla fall med ärkebiskopens Antje Jackelén i frågan om att viga samkönade par och syftar på det uttalande som hon gjorde under tisdagen.

– Det är församlingens ansvar att se till att alla par som har rätt till vigsel också får en vigselförrättare, men man kan inte tvinga en enskild präst till vigsel av ett specifikt par, oavsett kön. Det är vad svensk lag säger, sade hon i en intervju med nyhetsbyrån TT.

– Svenska kyrkan är väldigt tydliga med att alla människor är Guds avbilder och skapade till underbart liv – oavsett vem man älskar, säger Sjögren.

LÄS MER:Första spadtaget för 480 nya lägenheter i Kållereds centrum

Väjningsrätten har fått stor medial uppmärksamhet

I media har frågan om att viga samkönade par, eller den så kallade väjningsrätten fått en del uppmärksamhet. Enligt Sveriges Radios undersökning är prästens rätt att säga nej till att viga samkönade par, den så kallade väjningsrätten, en riktig vattendelare. Över 200 präster från Västsverige medverkade undersökningen och runt hälften vill behålla denna rätten.

Varför tror du att frågan hamnar så högt upp på agendan?

– Man tror att det handlar om diskriminering, att kyrkan inte står för att alla människor är lika mycket värda, att allas kärlek är lika mycket värd. Men det är den verkligen. Det är jätteviktigt att alla har samma möjlighet.

LÄS MER:Då stänger Fässbergs fritidsgård – skarp kritik från ansvarig chef och politiker

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS