Stora projektet: Vattenkraft kan ge ström till hela Forsåker

I framtiden kan vatten från forsen ge el till omkring 3 000 hushåll i Forsåker – och därmed försörja hela den nya stadsdelen. Men först måste mark- och miljödomstolen säga sitt.
– Nu väntar vi och hoppas på ett positivt besked, säger Johan Lejonthun på Mölndala.

ANNONS
|

I den gamla industrikärnan i Forsåker är det tomt och stilla. Fabriksbyggnaderna står kvar men fönstren är krossade och väggarna är täckta av graffiti.

– Här har det funnits ett vattenkraftverk sedan slutet av 1800-talet, säger Johan Lejonthun och pekar på ett av de övergivna husen.

Den vita byggnaden har bara tre väggar, och någon el har inte producerats här på många år. Men det ska det bli ändring på.

– Mölndal ligger där det ligger på grund av vattnet och det har funnits både vattenkraft för att driva kvarnar och turbiner för att skapa energi. Det här är både ett energiprojekt och ett kulturhistoriskt projekt, säger Johan Lejonthun som projektledare på Mölndala, det kommunala bolag som utvecklar Forsåker.

ANNONS

LÄS MER:Nya planen – det händer med husen i Forsåker

I framtiden ska det bli en levande stadsdel med 3 000 bostäder, restauranger, kultur, handel och arbetsplatser. Förberedelserna pågår för fullt och bolagets förhoppning är att en första detaljplan ska vinna laga kraft under 2022. Först efter det kan byggnationerna starta.

– Det är långa processer det handlar om, säger Johan Lejonthun.

Vill använda vattnet

I planerna för Forsåker ingår också att starta det gamla vattenkraftverket. Förutom en godkänd detaljplan behövs då ett tillstånd från mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

– Ansökan skickades in i september 2020 och har varit ute på en remissrunda. Nu väntar vi och hoppas på ett positivt besked, säger Johan Lejonthun.

Redan nu pågår ett stort arbete med att bygga om Mölndalsån. Det ska minska risken för översvämningar, men också se till att vattnet flyter säkert genom den framtida stadsdelen.

LÄS MER:Arbete mot översvämningar i Mölndalsån blir en dyr affär – notan har ökat med 60 miljoner kronor

– Vi bygger in ny åränna genom Forsåker, där vattnet ska flyta lugnt och stilla. Sen lägger vi ner två bypassrör under marken där resten av vattnet rinner igenom. Det projektet har vi fått tillstånd för.

Det andra tillståndet behövs för att få använda vatten till elproduktion.

– Då handlar det om att leda in en del av vattnet som rinner i det ena bypassröret i kraftverket, Johan Lejonthun.

Oro för fisklivet

Projektet har ifrågasatts av bland annat Mölndals vattenråd, som är oroliga att det ska påverka fisklivet i ån.

– Vi kommer använda vatten som ändå går genom rören, så vattenkraftverket i sig påverkar inte miljön, säger Johan Lejonthun.

När det gäller ombyggnaden av själva årännan säger han att det görs åtgärder för att förbättra för just fisklivet.

– Vi bygger även ålyngelledare som gör att ålyngel lätt kan ta sig uppströms, säger han.

LÄS MER:Därför sprutade vattnet i Kvarnbyn: ”Ett mänskligt misstag”

Johan Lejonthun säger att kraftverket kommer producera ström till åtminstone 1 000 lägenheter.

– Det är i det första steget. Sen har vi ett steg till som vi skulle vilja förverkliga. Om vi får genomföra det kommer det ge el till drygt 3 000 lägenheter.

Det andra steget handlar om att öka fallhöjden i forsen, något som skulle kräva mer omfattande arbeten i form av att återuppbygga tidigare rör och vattenintag.

– Det kommer behövas en egen ansökan för det, så det ligger längre fram i tiden.

Omfattande renovering

Utöver de tekniska arbetena kommer det krävas en rejäl renovering av det gamla kraftverket. Det är byggbolaget Trollängen som kommer stå för det.

– Vi ska ta vara på historien som finns här. En byggnad har en massa årsringar och vi har, tillsammans med Mölndals stadsantikvarie, landat i att det ska se ut som på 20-30-talet, säger Niclas Börjesson, projektledare på företaget.

LÄS MER:Nu börjar rivningen av Rosendalskasernen: ”Klart i september”

Ett schackrutigt golv, spröjsade fönster och en svart turbin med gulddetaljer på är några av detaljerna som kommer vittna om tidsperioden.

En av väggarna kommer vara i glas, så att förbipasserande kan kika in i verket. Dessutom finns idéer om ett café i byggnaden.

– Det enklaste hade ju varit att bara riva och bygga upp det igen, men då hade vi inte haft kvar själen i huset, säger Niclas Börjesson.

ANNONS