Kyrkan behöver mer begravningsmark – men Mölndals stad säger nej

Svenska kyrkan måste ha mer begravningsmark – annars kan gravplatserna ta slut om bara fem–tio år. Problemet är att Mölndals stad vill ha 300 miljoner kronor för att sälja sin mark.
– Det är inte rimligt, säger kyrkoherden Carl Sjögren.

ANNONS
|

Redan 2019 skickade Svenska kyrkan in en ansökan om markanvisning till Mölndals stad. De hoppas då på att få mark i Lilla Fässbergsdalen, för att kunna anlägga nya gravar där.

– Det finns ett behov av mer begravningsmark, framför allt i Fässbergsområdet, säger Marie Fischer som är kyrkogårdschef i Svenska kyrkan Mölndal.

Oklart vad som händer om problemet blir olöst

Hon förklarar att det finns en del lediga gravplatser på kyrkogårdarna – men att de beräknas ta slut inom några år.

LÄS MER:Mölndal följer trenden i kyrkovalet och Lindome ser sig likt ut

– Om fem–tio år har vi inte en plats kvar, då kan vi inte gravsätta. Det är det som är problemet, säger Marie Fischer.

ANNONS

Vad händer om det blir så?

– Har vi ingen mark så har vi ingen mark. Men det som kan hända är att Mölndalsborna som bor centralt får sina gravplatser anvisade långt bort från centrum.

Alla gravplatser är inte helt nya. En del gravar kan återanvändas om det gått minst 25 år sedan någon senast begravdes där, men det räcker ändå inte för att täcka behovet.

Till en levande stadsbild hör en levande kyrkogård.

I dag har Mölndals pastorat fyra begravningsplatser: Fässbergs kyrkogård, Kikås kyrkogård, Kållereds kyrkogård och Livereds begravningsplats. Totalt handlar det om en yta på 23 hektar, vilket motsvarar ungefär 32 fotbollsplaner.

Det kyrkan vill ha är ytterligare 15 hektar mark i närheten av Fässbergs kyrkogård. Enligt kyrkans beräkningar skulle det täcka behovet av gravplatser åtminstone 25 år framåt.

– Till en levande stadsbild hör en levande kyrkogård. Jag ömmar för de sörjande människorna och någonstans i centrala Mölndal bör de ha en gravplats att gå till, men det förstår inte Mölndals stad, säger kyrkoherden Carl Sjögren.

LÄS MER:Succé när prästen bjöd på nygräddad pizza – trots busväder

Tillsammans med Marie Fischer har han diskuterat ärendet med både politiker och tjänstemän i Mölndals stad, utan att komma fram till en lösning.

– Jag vet inte om de förstår behovet, säger Marie Fischer.

Kommunen vill ha 300 miljoner kronor

Tvisten handlar om att kommunen, som äger marken i Lilla Fässbergsdalen, har krävt att kyrkan ska betala ett marknadsmässigt pris för den.

– Då var det 300 miljoner kronor som låg på bordet, det är inte rimligt att vi ska betala det, säger kyrkoherden Carl Sjögren.

Rent juridiskt är det dock Svenska kyrkan som har ansvar att ordna gravplatser i Mölndal. Alla invånare betalar en begravningsavgift, som kyrkan sedan använder till begravningsverksamheten.

– När kyrkan tog kontakt med oss så gjordes en utredning om ansvarsfrågan. Juristerna gav oss rätt: det är kyrkans ansvar att lösa det här, säger Marcus Claesson (L), som är kommunalråd och ordförande i mark- och exploateringsutskottet.

LÄS MER:Första spadtaget för 480 nya lägenheter i Kållereds centrum

Carl Sjögren medger att det är så, men tycker ändå att kommunen borde hjälpa till med markfrågan.

– Begravningsverksamheten är till för alla. Vi kan inte jämföras med ett byggbolag, säger han.

Planerar villaområde där kyrkan vill ha gravplatser

När kyrkan ansökte om marken i Lilla Fässbergsdalen var den redan tänkt att användas till bostäder. Sedan flera år tillbaka har Mölndals stad ett samarbetsavtal med Derome Hus AB som vill bygga ett villaområde där.

– Vi ville ändå titta på det här och ge kyrkan en chans att köpa marken, men vi kan inte ge bort mark, säger Marcus Claesson (L).

LÄS MER:Sotaren Peter Nestorsson har Mölndals bästa utsikt – varje dag när han jobbar

Nu har kommunstyrelsen formellt avslagit Svenska kyrkans ansökan. Det innebär att planerna på bostäder i Lilla Fässbergsdalen kan tas upp igen.

– Men det är en del faktorer som behöver utredas först, så vi får se vad som händer med planerna. Numera klassas området som ett riksintresse för friluftsliv, säger Marcus Claesson.

Släpper inte frågan

När det gäller behovet av ny begravningsmark säger han att Mölndals stad inte ska släppa frågan helt.

– Jag hoppas att vi ska ha en bra dialog med kyrkan, så får vi se hur man kan gå vidare, säger han.

LÄS MER:Det här händer med fritidsgården – ska byggas om till särskola

Dessutom har tjänstemännen fått i uppdrag att studera frågan om begravningsmark i samband med beredskap och kriser. Det handlar om att det ska finnas mark om det blir en plötslig kris i samhället, där många människor behöver begravas samtidigt.

– Men det är ju inte mark som ska ligga centralt i kommunen, snarare tvärtom, säger Marcus Claesson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS