Mölndals stad har valt att inte fråga vårdpersonalen om de är vaccinerade eller inte.
Mölndals stad har valt att inte fråga vårdpersonalen om de är vaccinerade eller inte. Bild: Mia Höglund

Ovaccinerad personal får jobba med äldre – men ska snabbtesta sig varje dag

Mölndals stad vill inte omplacera personal inom vård och omsorg. I stället ska den som är ovaccinerad, på eget ansvar, ta ett coronatest inför varje arbetsdag.
– Vi känner oss trygga med den här modellen, säger chefen Eva Klang Vänerklint.

ANNONS
|

Den senaste tiden har det, i flera kommuner och regioner, diskuterats om personal som inte tagit covidvaccinet verkligen ska få arbeta med gamla och sjuka.

Uppsala och Arjeplog är två kommuner där politikerna beslutat att ovaccinerad personal i hemtjänsten ska omplaceras. Tanken är att de ska göra sysslor där de inte är fysiskt nära vårdtagarna, som att städa och handla mat. Det har bland annat Dagens Medicin rapporterat om.

Eva Klang Vänerklint som är vård- och omsorgschef.
Eva Klang Vänerklint som är vård- och omsorgschef. Bild: Meli Petersson Ellafi

Eva Klang Vänerklint är chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal. Hon säger att en sådan modell inte är aktuell här.

– Jag har följt diskussionerna men i Mölndal har vi hela tiden haft snabbtesterna som en extra åtgärd. Det gör att vi är i ett bättre läge, säger hon.

ANNONS

Frågar inte om vaccinet

Snabbtesterna infördes i början av 2021, och innebar att all vård- och omsorgspersonal skulle covidtesta sig före sina arbetspass.

LÄS MER:Snabbtesterna kostar miljoner: ”Kan inte värdera människoliv”

Sedan 27 september 2021 är det dock bara ovaccinerade som ska testa sig.

– Vi har gjort en digital variant där man registrerar testerna, för att det inte ska ligga framme listor och så vidare. De här personerna ska inte behöva bli uthängda, säger Eva Klang Vänerklint.

Rent juridiskt har kommunen rätt att fråga anställda om de är vaccinerade eller inte, men de anställda kan inte tvingas att svara.

– Därför frågar vi inte. Det viktiga är att vi kan skydda de äldre och sjuka som vi är till för. Snabbtesterna funkade innan vaccinet kom, och det gör de nu också.

LÄS MER:Nu får personer på äldreboenden sin tredje vaccindos

Det här innebär att Mölndals stad inte kan svara på hur många i äldreomsorgen som är ovaccinerade.

– Tyvärr så kan vi inte veta det, säger Karin Blomqvist, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndals stad.

Alla tar inte snabbtesterna längre

Men det går att få en indikation. När personalen på vård- och omsorgsförvaltningen vaccinerades i våras kunde staden se hur många doser som gick åt.

I februari 2021 hade 1 300 personer fått sin första spruta, vilket motsvarar runt 85 procent av de fastanställda. Men eftersom även timvikarier erbjöds vaccinet blir siffran lägre.

LÄS MER:Vårdchefen: Inget vaccin går till spillo

Hur många anställda som vaccinerat sig efter det, när vaccinet blev tillgängligt för allmänheten, finns det inga siffror på.

– Men man kan göra en kvalificerad gissning utifrån snabbtesterna, säger Eva Klang Vänerklint.

När all vårdpersonal skulle testa sig gjordes omkring 5 000-6 000 snabbtester i veckan. Nu, när bara ovaccinerade ska göra det, handlar det om cirka 600 tester i veckan.

– Då är det ungefär tio procent som är ovaccinerade, vilket inte är så mycket. Det kan finnas rimliga anledningar till att man inte kan ta vaccinet, säger Eva Klang Vänerklint.

Kan inte vara säkra

Om alla ovaccinerade verkligen tar snabbtesterna kan kommunen inte vara säker på.

– Det är personalens eget ansvar att testa sig, men det litar jag på att de gör. Det känns som att det sköts, säger Eva Klang Vänerklint.

LÄS MER:Utbrott av covid och resistenta bakterier på Brattåsgården

Gör ni något för att få fler anställda att vaccinera sig?

– Det är en pågående kampanj som finns där hela tiden. Vi påminner om det på intranätet och ser till att det är enkelt och att man kan vaccinera sig på arbetstid. Det är det vi kan göra. Gör vi mer så går vi över gränsen till att det blir otillåten påverkan.

LÄS MER:Stort intresse för trygghetsboende – nu planeras för fler platser

Eva Klang Vänerklint säger att hon känner sig trygg med de åtgärder som görs, och tror inte att omplaceringar är nödvändigt.

– Men skulle det vara så att vi får in en brukare som är extra skör så gör man en riskbedömning. Då kanske man tillfälligt behöver omplacera någon, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS