Därför kommer jag aldrig glömma storbranden i Lindome

Branden på Tåbrovägen i Lindome var inget annat än en tragedi. Fast mitt i allt mörker fanns också en värme och gemenskap som påverkade mig starkt. Lördagen 17 april 2021 kommer jag alltid att minnas – inte bara som journalist utan framför allt som människa.

ANNONS
|

”Har det redan gått ett halvår. Det känns inte som så längesen. Samtidigt har det gått jättelång tid”, sa Renée Näslund när jag intervjuade henne härom veckan.

Så sammanfattas tiden som gått av kvinnan som svimmade och föll från fönstret på andra våningen när branden rasade som mest kring 01.30-tiden på natten.

LÄS MER:Ett halvår sedan storbranden i Lindome – styrkeledaren var säker: ”Här kommer folk att dö”

Vi har alla våra minnen av vad vi gjorde vid stora och särskilda ögonblick, oavsett om det handlar om barnets födelse, 11 september eller Gais 1–0-seger mot IFK 2011. För mig har 17 april 2021 lagts till. Jag var verkligen inte drabbad personligen, men som person och som journalist berördes jag. Kraftigt.

ANNONS

40 av 48 lägenheter evakuerades, merparten fick omfattande brand- och rökskador och renoveras fortfarande. Inflyttning i de sista beräknas till sommaren 2022 och de boende har tvingats söka sig till andra bostäder – i Lindome men också på andra orter.

LÄS MER:Att bevaka en storbrand är svårt – tack för hjälpen, Lindomebor!

Själv slapp jag nedbrunnen lägenhet och förlust av saker som aldrig kan ersättas. Mitt uppdrag blev att förmedla de många historier de drabbade bar på.

Det var kanske inga artiklar som i förlängningen ger några journalistpriser, men behovet av nyheter var i det närmaste omättligt. Och många texter blev det den helgen, liksom uppföljningar under veckorna som följde. Utan tvekan är branden i Lindome det ämne vi skrivit mest om. Förmodligen någonsin i Mölndals-Postens 72-åriga historia.

LÄS MER:Jag tappade plånboken på E6 – då blev Bengt från Kållered min stora hjälte

De vittnesskildringar som brandoffren gav kommer jag bära med mig under lång tid. Men ännu starkare var den värme och generositet som växte fram. Diakonen Ingela Skarin som öppnade Församlingscentrum mitt i natten iklädd nattlinne, tioårige Melker Glansberg som gav bort familjens överblivna kläder och kyrkans second hand som redan efter ett dygn tvingades säga nej till fler skänkta prylar på grund av platsbrist. När behovet var som allra störst, då ställde Lindomeborna verkligen upp för varandra.

LÄS MER:Katastroferna kommer närmare – dags att göra ditt för klimatet

Sedan dess har jag gjort rätt många artiklar och reportage med personer från Lindome. Varje gång jag idag lämnar E6, svänger höger i rondellen in på Spårhagavägen så ser jag framför mig röken som bildade en dimma över dalen den där helgen i mitten av april. Sen förnimmer jag en känsla av sorg och tragedi, en känsla som alltid byter skepnad till värme och gemenskap.

Det är mitt Lindome.

LÄS MER:Äntligen fick jag resa igen – det var fantastiskt att få uppleva friheten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS