Ännu fler av fotografen Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Första gången som Mölndals-Posten skrev om boken Hundra nedslag i Mölndal, bad vi fotografen och upphovsmannen Mikael Svensson att presentera sina bästa Mölndalsbilder. Nu har han utökat listan med sju nya fotografier.

ANNONS
|

LÄS MER:Författarna till fotoboken Hundra nedslag i Mölndal pustar ut efter ett års arbete

Sju av Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Västra Ingsjön

0
– En fotografs favoritväder: morgondimma. Vi älskar morgondimma. Man kan nästan föreställa sig hur älvor dansar på sjön. När jag gjorde min första bok med bilder var det bara morgondimma i det första urvalet. Så blev det också när Mikael valde ut bilder till vårt gemensamma projekt. Jag fick ge honom i uppdrag att fotografera vissa miljöer på nytt för att variationen skulle bli större. Det måste man tänka på när många bilder ska visas i följd, säger Kristina Svensson, som har skrivit texterna till boken Hundra nedslag i Mölndal.

Mikael Svenssons anteckningar: ”7 oktober 2018: Soluppgång och dimmor vid Västra Ingsjön. Kamera på stativ och sen springa runt och stå på modell på bryggan. Fjärrutlösare med mobilen.”
Sju av Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Ståloppet

0
– Ståloppet heter just så: Stå-loppet. Inte Stål-loppet, som vissa kan tro. I boken skriver vi om timmerflottningen vid Mölndalsån, som var en flottningsled. Det är därifrån namnet kom, eftersom timmermännen stod här och arbetade. Jag hade ingen aning om det innan jag gjorde research till boken. Timmerflottning är annars någonting som man förknippar med Norrlandsälvar. Här i Ståloppet ser det väldigt fridfullt ut nu, men på den tiden var det full fart här, säger Kristina Svensson.

Mikael Svenssons anteckningar: ”29 januari 2019. Ståloppet i fantastisk vinterskrud. Det är inte ofta så många timmar som det är sådana här förhållanden här nere så då gäller det att passa på.”
Sju av Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Rådasjön

0
– Ytterligare en sjö. Mikael är väldigt förtjust i sjöar. Just den här bilden har fått tjäna som omslagsbild till vår bok. Den är lite murrig och kanske en smula dystrare än omslagsbilder till liknande verk brukar vara. Själv vill jag gärna ha klatschiga färger på mina böcker, som gult, orange och rosa – men vår layoutare tyckte att det var ett självklart val, bland annat på grund av det stora djupet i bilden. Jag kan förstå det ändå. Det är en jättevacker bild. Kanske väcker den större nyfikenhet än Mölndals innerstad eller Gunnebo skulle ha gjort, säger Kristina Svensson.

Mikael Svenssons anteckningar: ”7 oktober 2019. Frost på bryggan vid Rådasjön. Pannlampa, kamera på stativ och självutlösare.”
Sju av Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Soffan

0
– Bilden är tagen i granskogen vid Benarebyvägen. Jag har aldrig fattat varför han gillar den här bilden, men det gör han verkligen. Men jag pratade ju om omväxling tidigare, och det här är verkligen ett inslag som ger variation. Boken ska ändå visa Mikaels typ av bilder och vad han tycker är viktigt. Till slut löste jag textbiten med att skriva om Kurt Olsson-soffan och möbler från Kållered, säger Kristina Svensson.

Mikael Svenssons anteckningar: ”11 oktober 2019. Skymtade något inne i skogen när jag körde förbi. Stannade till och visst var det en soffa mot bergväggen. Ett perfekt fotoobjekt. Kamera på stativ, självutlösare och modell på egen hand.”
Sju av Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Astra Zeneca

0
– Astra Zeneca blev min ingång till Mölndal, eftersom jag kom till staden för att jobba där en gång i tiden. Min personliga koppling till dem gjorde att det var det enda företag som fick två nedslag i boken. Vad gäller motivet är det ett sådant som fotografer vanligen dras till. Det är väldigt grafiskt, magiskt och konstnärligt, med den vackra himlen och de fräcka spiralerna till vänster, säger Kristina Svensson.

Mikael Svenssons anteckningar: ”25 april 2020. Industrilandskap i Åbro. Grafiskt motiv med spiraltrappa och skorsten.”
Sju av Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Stordalens hotell

0
– Den här bilden får avsluta boken. Det blir en cirkelkomposition. Vi inleder nämligen allt med att berätta om Stolletornet på Safjället, den där idén som en visionär fick en gång i tiden men som uppfattades som stolligt av andra eftersom han förstörde fornminnen när han satte den i verket. Med det inte sagt att The Weaver är stolligt, men visst har Petter Stordalen säkert kallats för stolle ett antal gånger i sin karriär. Då blir det ju ett stolletorn, på sätt och vis, säger Kristina Svensson.

Mikael Svenssons anteckningar: ”4 mars 2021. Sista ljuset på gräset framför nya hotellet.”
Sju av Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Långåkersgården

0
– Långåkersgården i Kållered blev en av våra favoritplatser. Det enda som saknas är ett mysigt kafé. Är det inte synd att alla kaféer finns kring de olika centrumen? Hur som helst: Den här bilden har lite mer av ett klassiskt vykortsmotiv. Det är ett av få foton som man inte ser att det är Mikael som har tagit. Mikael fick faktiskt åka ut och ta fotot två gånger. Den första bilden han ville ha med var väldigt konstnärlig, men jag sa: ge mig idyll, sommarblommor och blå himmel, tack så hemskt mycket! Annars hade det inte fungerat med texten, säger Kristina Svensson.

Mikael Svenssons anteckningar: ”29 augusti 2021. Sensommaridyll vid Långåkersgården, Kållered.”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS